Terveys ja hyvinvointi
Ozempic-lääke auttoi vihdoinkin laihtumaan, mutta diabetesta minulla ei ainakaan vielä ole – Kenelle lääke on tarkoitettu?
1Kommenttia
Julkaistu 11.5.2023
Apu

Kysymys:

Viimeinkin sain sellaisen lääkkeen (Ozempic), jolla painoni laskee. Minulla ei ole vielä diabetesta, mutta kylläkin reilusti liikapainoa. ­Painoindeksi on 41. Miksi lääkettä ei kuitenkaan saa ja miksi en saisi sitä käyttää, vaikka maksan sen itse?

Vastaus:

Olet oikeassa siinä, että Ozempic (vaikuttava aine on semaglutidi) on tällä ­hetkellä tarkoitettu virallisesti pääsääntöisesti tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Suomalainen Väinö K. Hopsu-Havu löysi George G. Glennerin kanssa vuonna 1966 uuden entsyymin, joka sai nimekseen DPP-IV. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin havaittiin, että tämä entsyymi hajottaa kahta insuliinieritystä stimuloivaa suolistohormonia eli inkretiiniä (GLP-1 ja GIP).

Inkretiinivaikutuksella tarkoitetaan sitä, että insuliinipitoisuus kasvaa enemmän, kun sokeri tulee suun kautta eikä suoraan suoneen. Tämä osoitettiin ihmisellä vuonna 1986. GLP-I erittyy ­suolen L-soluista ja ­stimuloi insuliinin eritystä haiman beeta­soluista, kun veren sokeripitoisuus kasvaa. Lisäksi glukagonin eritys vähenee, jolloin maksa ei tuota niin paljon sokeria. Myös suoliston motoriikka hidastuu, mikä saa aikaan kylläisyyden tunteen.

GLP-I:n puoliintumisaika on vain 2–3 minuuttia, sillä Hopsu-Havun ja Glennerin löytämä DPP IV -entsyymi hajottaa sen nopeasti. Kesti vielä 20 vuotta lisää, kunnes oivallettiin, että sokeriaineen­vaihduntaa voidaan parantaa joko antamalla GLP-I:n tavoin vaikuttavaa yhdistettä tai hidastamalla GLP-I:n hajoamista – siis estämällä DPP IV -entsyymin toimintaa. Semaglutidi vaikuttaa GLP-I:n tavoin. Sitä on saatavilla kerran viikossa pistettävänä injektiona (Ozempic) ja joka aamu tyhjään vatsaan otettavana tablettina (Rybelsus). Markkinoille on tulossa lihavuuden hoitoon tarkoitettu 2,4 milligramman pistosvahvuus. Se on jo ­käytössä Yhdysvalloissa.

Lihavuus ja laihduttaminen teho­dieetillä vähentävät GLP-I:n erittymistä ­normaalin aamupalan jälkeen, kun taas vatsa­laukun ohitusleikkaus lisää sitä. Havainnon perusteella inkretiinin eritykselle olisi eduksi, että ruoka pääsisi imeytymättömänä pohjukaissuolen ohi. Tämä saattaa olla yksi syy suosia hitaasti imeytyviä kuituja (kasvikset, täysjyvävilja). Luonnollisesti mekanismi kaipaa lisää tutkimusta.

Pikalaihdutus jollain muotidieetillä häiritsee pitkäksi aikaa s­olujen energia-aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa. Silloin menetetään herkästi lihasta ja haurastutetaan luustoa, ellei huolehdita liikkumisesta ja riittävästä proteiinin saannista. On todettu, että pääsääntöisesti laihdutuskuurit epäonnistuvat.

Perusasia laihduttamisessa on pitkäjänteisyys ja maltti. Suositaan kasviksia esimerkiksi Välimeren ruokavalion tapaan, vähennetään energiansaantia aloittaen turhista kaloreista korkeintaan 500 kilokaloria päivässä ja liikutaan. Sopiva painonpudotusvauhti voisi olla noin 1 kilo kuukaudessa, jolla kyllä päästään parissa vuodessa hyviin tuloksiin.

Ongelmana laihduttamisessa on ruokahalu, jonka hallitseminen on todella ­vaikeaa. Kylläisyyden tunteen saavuttaminen on yksi Ozempicin vaikutuksista. Tutkimusten mukaan lääkkeen lopettamisen jälkeen paino pyrkii vähitellen nousemaan uudelleen. On ymmärrettävä, että merkittävä lihavuus on pitkäaikais­sairaus, joka tarvitsee elämänmittaista hoitoa. Jos mukana on lääke, sen käyttö pienellä annoksella pitkäaikaisesti saattaa olla tarpeellista.

Lihavuus ja sen mukana tyypin 2 dia­betes yleistyvät hurjaa vauhtia. Vuoden 2017 FinTerveys-tutkimuksen mukaan 2,5 miljoonalla yli 30 vuotta täyttäneellä ­suomalaisella BMI on yli 25 ja noin miljoonalla yli 30, joka tarkoittaa lihavuutta. Raskausdiabetes todetaan jo joka viidennellä odottajalla.

Merkittävä lihavuus on erittäin harvoin tervettä. Se johtaa moniin sairauksiin. Perusasia on ennaltaehkäisy, jossa tarvitaan koko yhteiskuntaa: lainsäädäntöä, valtiota, kuntia, alkutuotantoa, elintarviketeollisuutta, kauppaa, sosiaali- ja terveydenhuoltoa, perheitä, koulua, mediaa, erilaisia yhdistyksiä ja niin edelleen.

Joskus merkittävän ja sairaalloisen lihavuuden hoidossa tarvitaan riskiyksilöillä myös laihdutusleikkausta ja lääkitystä. Tehokkain on leikkaus, jota seuraa oikea jatkohoito. Semaglutidi on toistaiseksi tehokkain ja turvallisin lääke lihavuuden hoidossa. Se perustuu normaalifysiologiaan. Markkinoille tulevalla 2,4 mg:n valmisteella kolmasosa potilaista on laihtunut pitkäaikaisesti yli 20 prosenttia. Hyvin todennäköisesti tarvitaan jatkuvaa lääkitystä. Näyttää siltä, että osa lihavuusleikkauksista voidaan korvata semaglutidihoidolla.

Lääkettä valmistava Novo Nordisk tekee kaikkensa tuotannon lisäämiseksi. Olen ymmärtänyt, että Ozempicin saatavuus paranee kesästä lähtien. Se on ­e­rinomainen tyypin 2 diabeteksen lääke. Puutteellisen saatavuuden aikana diabeetikoiden tulee olla ensisijalla. Pidän silti tarpeellisena, että lääkettä voidaan käyttää tarvittaessa myös merkittävästi lihavilla riskipotilailla. He maksavat lääkkeensä itse. Netistä voi lukea, että Ozempicin sivuvaikutuksena saattaa olla kasvojen kaventuminen. Se ei kylläkään johdu lääkkeestä, vaan laihtumisesta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.