Ksylitolipurukumia suositellaan happohyökkäyksen katkaisuun, mutta voiko purkan jauhamisesta olla jotain haittaa? Entä onko purukumin nieleminen vaarallista, kuten joskus väitettiin?

Purukumin massa valmistetaan erilaisista kumeista, vahoista ja esimerkiksi kasviöljyistä. Purukumin perusmassa tule sellaisenaan ulos ruoansulatuskanavasta vessanpönttöön. Parin purukumipalan kokoisen purkan nielaiseminen ei ole vaarallista. Jos kuitenkin nielisi erittäin suuren määrän purukumia kerralla, esimerkiksi kokonaisen purukumipussillisen, voisi massa teoreettisesti tukkia suolen. Purukumista ei aiheudu mitään muutakaan vakavaa terveyshaittaa. Se ei lisää esimerkiksi syövän, suolistosairauksien, diabeteksen tai verisuonisairauksien vaaraa.
Sen sijaan purukumi voi lisätä niellyn ilman määrää suolistossa ja siten aiheuttaa piereskelyä tai röyhtäilyä. Lisäksi purukumin sokeria korvaavat makeutusaineet, kuten ksylitoli, sorbitoli, laktitoli ja isomalti, voivat aiheuttaa kaasun kertymistä, ripulia ja kipua herkkävatsaisille. Tällaiset oireet ovat sidoksissa annoksen kokoon, ja on erittäin epätodennäköistä, että yksi tai kaksi purukumipalaa aiheuttaisi vaikeita oireita kenellekään.
Ksylitolin kaltaisten aineiden joutuminen paksusuoleen saattaa itse asiassa olla teoreettisesti jopa pieneksi eduksi terveydelle. Ne nimittäin kelpaavat ruoaksi terveyttä edistäville suolistobakteereille ja lisäävät siten suotuisten bakteerien määrää suolessa – eli toimivat hienosti sanottuna prebiootteina.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet