Voiko kova vesijohtovesi olla terveydelle haitallista? Asuinseudullamme Kuopiossa kraanavesi on suhteellisen kovaa. Olen kuullut, että jotkut ostavat pullotettua lähdevettä juomavedeksi, koska ajattelevat kalkkisen veden olevan haitallista terveydelle. Mutta onko pullotetuissa lähdevesissä kivennäisaineita?
Veden kovuus tarkoittaa kalsiumin eli kalkin ja magnesiumin määrää vedessä. Jos kalsiumia ja magnesiumia on paljon, vesi määritellään kovaksi. Kovuuden huomaa esimerkiksi siitä, että kattiloiden pohjalle muodostuu kalkkisaostumaa. Kova vesi ei ole haitallista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli.fi-palvelun mukaan suomalaisen vesijohtoveden kalsiumpitoisuus on 30 milligrammaa litrassa. Tämä on pieni määrä: jos juo vaikkapa kaksi litraa vettä päivässä, saa vain 60 mg kalsiumia. Desilitrassa maitoa on 120 mg kalsiumia ja yhdessä appelsiinissa noin 116 mg.
Anne Kousan väitöskirjan (2008) mukaan pohjaveden eli lähdeveden magnesiumpitoisuus on Suomessa 2–9 mg/l. Tämäkin on vähäinen määrä verrattuna ruoasta saatavaan magnesiumiin. Kolme siivua eli 100 grammaa ruisleipää sisältää magnesiumia 68 mg, yksi appelsiini 13 mg, 30 grammaa pähkinöitä 63 mg ja kolme keitettyä kuoretonta perunaa 43 mg. Väitöskirjan mukaan pohjaveden kalsiumpitoisuus on 11–27 mg/l, siis vähemmän kuin Finelin ilmoittama vesijohtoveden kalsiumpitoisuus.
Finravinto-tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat kalsiumia noin 1 000 mg ja magnesiumia noin 350–400 mg päivässä. Jos juo kaksi litraa vettä, saa kalsiumia 22–60 mg ja magnesiumia 4–18 mg. Laskipa sitten miten tahansa, suomalaisten kalsiumin ja magnesiumin saanti vedestä on hyvin vähäistä suhteessa ruokiin ja muihin juomiin.
Suomalainen vesijohto- tai pohjavesi ei siis sisällä sellaisia määriä kalsiumia tai magnesiumia, että siitä voisi koitua haitallisia vaikutuksia. Näitä kivennäisiä saa joka tapauksessa paljon enemmän ruoasta kuin vettä kittaamalla.
Jos pullotetun veden valmistaja ei ole lisännyt lähdeveteen kivennäisaineita, se sisältää vain tuon vähäisen luontaisen määrän kalsiumia ja magnesiumia. Ei siis kannata miettiä liikaa hana- tai lähdeveden magnesiumin ja kalsiumin yhteyksiä terveyteen. Suomalainen vesi on myös todettu maailman puhtaimmaksi.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet