Tuulilasi

Öljyn kulutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on Focus 2001, ajettu noin 200 000. Suositus öljylaadulle on 5W 10, koskien uusia autoja. Voiko n. 200 000tkm ajetussa focuksessa käyttää paksumpaa öljyä, koska öljyn kulutus tuntuu olevan normaalia suurempaa.Katson öljymäärän noin kerran kahdessa viikossa ja joudun aina lisäämään 0,5l lisää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eiköhän se Focuksen öljyn suositeltu viskositeetti ole 5W/30. Lisäksi siinä on vaatimuksena ACEA-luokitus A1/B1. Kyseessä on pienikitkainen öljylaatu, jolla pyritään polttonesteen säästöön.

Tuo valmistajan suosituksesta poikkeaminen on aina vähän sellainen arveluttava asia. En oikein uskalla kieltää enkä kehottaa, mutta en kyllä ihmettelekään, että tekee mieli kokeilla hieman jäykempää öljyä. Onhan autolla jo ajettu aika paljon, eli ilmeisesti männänrenkaat ovat karstan takia jumittuneet uriinsa, jolloin öljyä pääsee runsaasti niiden ohi palotiloihin.

Jos se öljynkulutus johtuu männänrenkaiden jumittumisesta, ei paksumpi öljykään välttämättä estä sitä. Puhdistus esimerkiksi Forte-käsittelyllä saattaisi auttaa, mutta jos renkaat ovat oikein lujasti jumissa, niin eipä sekään auta. Itse saattaisin omalla vastuullani kokeilla jäykempää öljyä, mutta en uskalla suositella ketään muuta tekemään niin.

Julkaistu: 14.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.