Tuulilasi

Moottorin sammumisen syyt ajon aikana liittyvät usein polttonesteen tulon loppumiseen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi auto sammuu ajon aikana?

Näytä vastaus

Vastaus:

Bensiinimoottori sammuu yleensä kahdesta syystä. Joko se ei saa bensaa, tai sitten se ei saa kipinää. DIeselin pysäyttää vain polttonesteen tulon loppuminen. Niin, ja saahan sen toki sammumaan varomattomalla kytkimen käytölläkin liikkeelle lähdössä.

Nykyiset autot sammuvat virta-avainta käännettäestä kummastakin syystä, eli bensan tulo loppuu, kun suuttimet eivät enää avaudu, eikä kipinääkään synny, jos sytytysvirta katkaistaan. Dieseleissä virta-avaimen kääntö lopettaa polttonesteen syötön, kipinää kun siellä ei käytetä..

Polttonesteen tulon loppuminen voi johtua joko häiriöstä tai siitä, että on ajettu säiliö kuivaksi. Yleensä polttonesteen loppuessa auto ensiksi nykii hetken ennen lopullista sammumista. Jos meno on kerrasta poikki, vika on yleensä sähköpuolella.

Onneksi harvinaisempi syy moottorin sammumiseen on mekaaninen vaurio. Jakohihnan katkeaminen rikkoo venttiilit, ja periaatteessa vaikka kiertokanki voi katketa ja tulla moottorin kyljestä ulos pimeästä ihmettelemään mailman valoisuutta.

Myös voitelun eli öljyn tai jäähdytyksen eli jäähdytysnesteen puute voi pysäyttää. Moottorin ylikuumentuessa männät laajenevat niin paljon, että ne "leikkaavat" kiinni eli lakkaavat liikkumasta sylintereissä.

Julkaistu: 28.2.2010