Apu

Tyttäreni sai vauvana yskänrokon ilmeisesti isältään, joka nauratti vauvaa ”antamalla partaa” – Onko vyöruusurokotteesta apua? – Apu-klinikka

Julkaistu: 18.9.2020

Kysymys:

Tyttäreni sai vauvana yskänrokon ilmeisesti isältään, kun hän nauratti vauvaa ”antamalla partaa” alastoman vauvan alaselkään. Tyttärelläni on ollut harvakseltaan hyvin kutiavia ihottumia alueella varsinkin, jos on ollut stressiä, kuten nyt koronan aikaan. Miehelläni ollut riesaa yskänrokosta suun ympärillä ja myös kivulias vyöruusu. Olisiko tyttärelleni apua vyöruusurokotteesta tuohon vaivaan? Tytär on nyt viisikymppinen. Kiitän tuhannesti.
Näytä vastaus

Vastaus:

Yskänrokolla tarkoitetaan huuliherpestä, joka on Herpes simplex -viruksen aiheuttama. Virusta tavataan kahta tyyppiä: HSV-1 aiheuttaa infektion yleensä kasvoissa, HSV-2 sukuelimissä ja pakaroissa. Joskus HSV-2 tavataan kasvoissa ja HSV-1 sukuelimissä. Infektio voi esiintyä suun ja genitaalien limakalvojen lisäksi myös iholla.
Ennen ihomuutosta alueella on usein kipua, kihelmöintiä ja pistelyä. Aluksi nähdään punoitusta, johon ilmaantuu myöhemmin kirkasnesteisiä rakkuloita. Tyyppipaikkoja ovat suun ympäristö, kasvot, genitaalialue, pakarat, pakoputken ympäristö, kädet ja sormet.
HSV-1:n ensitartunta saadaan yleensä lapsena ja HSV-2:n aikuisena. Joskus primaari-infektio on rajuoireinen. Myös ihon primaari-infektio on mahdollinen, mutta harvinainen (Alexander Salava).
Virus jää hermostoon, josta se voi aktivoitua jaksottaisesti usein ympäristötekijöiden laukaisemana. Sellaisia ovat esimerkiksi nuhakuume, flunssa, mekaaninen trauma, toimenpide, stressi, UV-altistus, auringonpolttama ja kuukautiset.
Kuvauksesi perusteella tyttäresi ihottuma ei vaikuta herpekseltä. Kyllä siinä jossakin kohtaa täytyisi rakkuloita näkyä.
Vyöruusu taas on vesirokkoviruksen aiheuttama. Sitä on mahdollista estää rokotteella, joka on tarkoitettu yli 50-vuotiaille.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.