Tuulilasi

Mitä eroa on öljyillä?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä eroa on castrol magnatec 5w-40 c3 ja castrol magnatec 5w-30 a1,castrolin öljynsuositus netissä suosittaa tuota 5w-30 mutta tuli ostettua 5w-40……nissan primera vm.1999 on auto johon pitäis vaihtaa öljyt.Auto on kuluttanut öljyä vaihtelevasti,välillä vähemmän ja välillä enemmän,nyt ajatus kokeilla eri merkkiä jos ois vaikutusta.

Eli uskallanko laittaa moista koneeseeen????

Näytä vastaus

Vastaus:

Moottoriöljyn valinta ei nykyisin todellakaan ole kovin yksinkertaista. Castrolin suositukset eri automalleille löytyvät tuolta:

http://www.castrol.com/castrol/sectionbodycopy.do?categoryId=9040813&contentId=7074175

Noiden mukaan Nissani Primerat vuosimallia 1999 tarvitsisivat juuri tuota A1-öljyä. Kysymyksessä on sama öljy, jota pitäisi käyttää myös Fordin Duratec-moottoreissa, eli pienikitkainen öljy sellaisille moottoreille, jotka on suunniteltu käyttämään tätä öljyä. Näitä ei eri voiteluöljyvalmistajien mukaan  pidä päyttää autoissa, joihin niitä ei ole suunniteltu.

Toisin päin lausunnot eivät ole yhtä jyrkkiä, mutta valmistajat huomauttavat, että tällöin ei saavuteta valmistajien lupaamia säästöjä kulutuksessa. Lähtökohta kuitenkin on, että vastuun suosituksesta poikkeamisesta ottaa käyttäjä. Näin ollen en minäkään voi antaa selkeää vastausta tuohon kysymykseen.

Ilmeisesti kuitenkin tuota jäykempää eli C3:a voidaan käyttää. Kyseessä on tavallisiin moottoreihin tarkoitettu ACEA A3/B3, A3/B4 ja C3 luokien vaatimukset täyttävä öljy, jonka soveltuu pitemmille vaihtoväleille. Merkintä C3 tarkoittaa, että öljyä voidaan käyttää myös uusissa hiukkassuodattimilla varustetuissa dieseleissä, koska sen rikki ja fosforipitoisuudet sekä metallipohjaisten lisäaineiden määrä alittaa hiukkassuodattimien toiminnalle turvalliksiksi katsotut rajat.

Suosittelen tutustumaan Teboilin nettisivuilla kohtaan Perustietoa voiteluaineista, se löytyy tuolta ja sisältää paljon erinomaista tietoa:

http://www.teboil.fi/Publication.asp?path=1;1510;1508;5637;5680

Julkaistu: 5.12.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.