Apu

Mistä nuoren selkäkipu johtuu, Kiminkinen?

KuvatFotolia
Julkaistu: 19.10.2019

Kysymys:

Alaselkäni on ollut kipeä jo noin puolisen vuotta ja nyt olen varannut ajan fysiatrille. Kipu on pahimmillaan istuessa ja kumartuessa. Röntgenistä on löytynyt erittäin lievää skolioosia. Lääkärin mukaan se ei aiheuta kipujani. Olen 16-vuotias urheileva tyttö. Olen myös usein erittäin väsynyt, vaikka en tekisikään oikein mitään. Mistä selkäkipu voisi johtua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ikäisesi pitkittyneen selkäkivun syy ansaitsee tulla selvitetyksi. Tutkimusprosessi aloitetaan aina potilaan perusteellisella haastattelulla, sillä potilas on vastaanotolla ainoa, joka tietää, miltä hänestä tuntuu. Hyvien esitietojen merkitystä ei voi liikaa korostaa.

Lääkäri tutkii potilaan huolellisesti, omaa ammatillista osaamistaan ja aistejaan hyödyntäen. Tämä on kärsinyt harmillisen inflaation tällä digitalisaation ja erilaisten hienojen tutkimusvimpaimien aikakaudella. Potilaan perinteistä tutkimusta ei voi kuitenkaan ulkoistaa koneille.

Sinun ikäiselläsi selkä tulee kertaalleen kuvata. Emme enää käytä sukukypsässä iässä oleville naisille röntgeniä kuin poikkeustapauksissa, vaan sujahdamme sulavasti magneettiaikaan. Nyt kun olet menossa fysiatrille, tulevat nämä edellä mainitsemani aktiviteetit taatusti suoritetuiksi.

Vaivasi syytä en käy arvailemaan. Koska se pahentuu tyypillisissä asennoissa, kipu tulee rangan liikkuvista osista. Tavanomaiset ”valuviat” ja iällesi tyypilliset selkäkivun aiheuttajat näkyvät yleensä rönt­genkuvissa, mutta magneetti tuo vielä lisää tarkkuutta. Pahanlaatuiset sairaudet ovat iässäsi harvinaisia, mutta eivät täysin tuntemattomia. Uskallan mainita nekin siksi, että ne on suljettava pois. Tapauksessasi sellaiset ovat epätodennäköisiä.

Mainitset väsymyksen. Kyseessä on yleisoire, joka voi aiheutua sen tuhannesta syystä. Yhdistyneenä selkäkipuusi suosittelisin laboratoriokokeita, joissa määritetään kudostuhoa mittaavat testit (La ja Crp). Luonnollisesti pakettiin kuuluvat verenkuva, rautavarastot ja miksei vielä kilpirauhasen toimintakin. Uskon, että tämä arsenaali riittää varsin pitkälle tässä ensivaiheessa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.