Apu

Minulla on epäterveelliset elintavat ja anemia, mitä teen – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 30.5.2020

Kysymys:

Olen perusterve, keski-ikäinen nainen, jolla on huonot ruokatavat: elän lähinnä light-juomilla, kahvilla, karkilla ja tupakalla. Syön kunnon ruokaa vähän ja harvoin, kuittaan ateriat muutamalla voileivällä. En oikein pidä lämpimistä aterioista. Mieluiten söisin vain hedelmiä, vihanneksia ja voileipiä. Nyt verikokeista löytyi anemia, joka lienee syynä myös ainaiseen väsymykseen. Mitä tehdä, kun ajatuskin jonkin maksakastikkeen syömisestä yököttää?

Näytä vastaus

Vastaus:

No nytpä tuli rehellinen ja karu tunnustus ruokavaliosta! Suomalaisista noin joka viides kuuluu niihin, jotka syövät edes suht terveellisesti. Saman verran on niitä, jotka syövät hyvin epäterveellisesti.

Kysymyksestäsi saa kuvan, että kuulunet ehdottomasti tuohon jälkimmäiseen ryhmään.

Lienee selvää, että ruokavaliossasi on muitakin puutteita kuin runsas sokerin määrä ja vähäinen raudan määrä.

On hyvin mahdollista, että proteiinin saantisi on liian vähäistä, ja samoin folaatin, jodin, D-vitamiinin, E-vitamiinin, kalsiumin sekä omega-3- ja -6-rasvahappojen.

Myös muiden ravintoaineiden saannissa voi olla suuriakin puutteita riippuen siitä, mitä leipää syöt, miten paljon ja mitä sinulla on leivän päällyksinä.

Periaatteessa voileivillä, kasviksilla ja hedelmillä voi koostaa terveellisen aterian. Mutta helppoa se ei kyllä ole. Leivän päällyksinä tulisi viljellä erilaisia juustoja, kalaa, lihaa, nyhtökauraa, härkistä tai muuta papua sekä vaihtelevasti erilaisia kasviksia.

Anemian hoitaminen vaatii yleensä rautakuurin. Nestemäiset rautavalmisteet sisältävät yleensä vähemmän rautaa päiväannosta kohden kuin rautapillerit. Siksi pillerit ovat varmempi tapa saada anemia talttumaan. Apteekki osaa suositella sopivaa valmistetta.

Valitettavasti pelkällä ruokavaliolla, varsinkin taustasi huomioiden, rauta harvoin saadaan kohoamaan riittävän korkealle. Siksi suositan, että otat rautalisää kolme kuukautta, jonka jälkeen hemoglobiini mitataan uudestaan.

Maksaa ei suositeta syötäväksi säännöllisesti sen liian suuren A-vitamiini- ja raskasmetallipitoisuuksien vuoksi.

Usein puhutaan, että maidolla ja kahvilla on raudan imeytymistä heikentävä vaikutus. Tämä on osittain totta mutta harvoin todellinen syy anemiaan.

Useammin on kyse heikosta ruokavalion rautamäärästä ylipäätään. Lisäksi voi olla myös niin, että rautaa menetetään kuukautisten tai suolistovuodon vuoksi.

Toivoisin, että kävisit ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Tällöin voitaisiin huolellisesti kartoittaa päivittäinen ruokavaliosi ja selvittää ravintoaineiden saannissa olevat ilmeiset puutteet. Yhdessä terapeutin kanssa tulisi miettiä juuri sinulle toteuttamiskelpoinen ruokavalio, jossa on huomioitu myös anemian hoito ja ehkäisy.

Sellainen on varmasti löydettävissä, kunhan vain annat ravintoasioille niiden kuuluvan huomion elämässäsi. Kyse on sinun hyvinvoinnistasi ja terveydestäsi tänään ja huomenna.

Jos toiveistani huolimatta et päädy ravitsemusterapeutin pakeille, toivon, että otat vähintään monipuolisen monivitamiinivalmisteen käyttöön. Se on vähintä, mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä terveydelleen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.