Terveys ja hyvinvointi
Miksi verenpaine laskee rasituksessa niin, että huimaa? – Normaalisti verenpaineeni on vähän koholla
Julkaistu 30.8.2023
Apu

Kysymys:

Olen 63-vuotias nainen. Verenpaineeni on ollut koholla kymmenisen vuotta, keskiarvo on 137/90. Nyt ongelmaksi on tullut verenpaineen lasku vähän kovemmassa rasituksessa, esimerkiksi taimikon raivauksessa ­raivaussahalla. Alkaa huimata, ja jalat menevät spagetiksi niin, etten meinaa pystyä kävelemään. Paine on silloin luokkaa 90/60 ja pulssi 103. Pitäisikö tästä huolestua? Suvussani on sydän- ja verisuonisairauksia sekä diabetesta. Minullakin sokeriarvot ovat vähän koholla.

Vastaus:

Verenpaineesi ei ole kovin huono. Paine mitataan istuen olkavarteen kiinnitettävällä mittarilla kaksi kertaa aamulla ja illalla. Heti herättyä ei kannata mitata, sillä silloin elimistö protestoi heräämistä adrenaliinibuustilla ja saa verenpaineen hetkellisesti kohoamaan. Parempi on antaa elimistön tottua ylösnousemuksen pakkoon muutamia minuutteja. Rauhallisen istumisen jälkeen paine mitataan kaksi kertaa parin minuutin välein.

Neljän päivän aamu- ja ilta-arvoista määritetään keskiarvo. Yleisesti pyritään tasoon alle 135/85 elohopeamillimetriä. Paine saa olla reilusti alempikin. Paineen mittaamista hoitotason arvioimiseksi tulee välttää, jos olo on huono tai kivut vaivaavat, koska silloin paine voi olla hetkellisesti hyvinkin korkea. Vanhemmalla iällä valtimot jäykistyvät ja erityisesti ylempi arvo voi heitellä suurestikin.

Verenpaine laskee normaalisti liikunnan jälkeen. Usein saunassa tapahtuu sama ilmiö etenkin lämmöstä suihkuun kömpiessä. Iäkkäälle onkin turvallisempaa, että saunassa on kaveri mukana.

Ahtauttava sepelvaltimotauti voi aiheuttaa verenpaineen laskun rasituksessa, jos sydänlihas ei saa riittävästi hapekasta verta supistuakseen rasituksen vaatimalla tavalla.

Oleellinen kysymys tapauksessasi ­kuuluu: laskeeko verenpaineesi kesken rasituksen vai sen jälkeen? Todennäköisesti vasta huilatessa, sillä ethän pysty mittaamaan painetta rasituksen aikana.

Jos paine laskee rasitusta lisättäessä, pitää sulkea pois, ettei potilas käytä tehokasta beetasalpaajalääkitystä. Se voi estää pulssin ja verenpaineen kohoamisen rasituksessa ja saada aikaan huonon olon.

Ahtauttava sepelvaltimotauti voi aiheuttaa verenpaineen laskun rasituksessa, jos sydänlihas ei saa riittävästi hapekasta verta supistuakseen rasituksen vaatimalla tavalla. Yleensä oireina ilmenee myös rintakipua tai hengenahdistusta. Ikäsi, ilmeisen diabeteksesi ja ­sukurasitteesi vuoksi suositan lääkärin valvomaa rasitustutkimusta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.