Tuulilasi

Maakaasu- auto

Julkaistu: 17.8.2012

Kysymys:

Olen kiinnostunut ostamaan maakaasu-auton.  Suurin syy ihan ympäristösyistä. Onko se oikeasti kuinka ympäristöystävällinen, vai olisiko joku toinen parempi vaihtoehto.

Mietityttää tuo tankkausverkosto jota on vain etelä-suomessa, ainakin jonkun kartan mukaan. Eikö niitä tankkausasemia todellakaan ole Tamperetta ylempänä. Kallis auto olisi kyseessä, joten olisi ihan kiva, jos sillä voisi ajella kauemmaksikin kuin vain rällätä Lahden- Helsingin ja  Tampereen väliä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän se varmaan on ympäristöystävällinen, jos auto koskaan sellainen voi olla. Jos liikut alueella, jossa kaasua on saatavana, eikä kaasusäiliön aikaansaama tilan väheneminen haittaa, niin onhan kaasuauto fiksu ja jopa taloudellinen ratkaisu.

Jos kaasuauto on ns. “oikea” eli hienosti sanottuna monovalentti, siis pelkästään kaasulla ajettavaksi tarkoitettu, siinä on pieni bensatankki, alle 15 litraa. Tällaisen auton päästömittaukset voidaan tehdä kaasulla, ja moottori on mahdollista optimoida kaasulle. Tällainen on kuitenkin hankala vaikkapa reissulla Lappiin, kun kaasuputkea ei ole lähimaillakaan. Vaatii aika tiuhaa poikkeilua tankille.

Kaasutankkausasemia ei todellakaan ole muualla kuin maakaasuverkon alueella, ja taitaa putkiston pohjoisin haara mennä Ikaalisiin saakka, mutta tankkausasemia ei ole Tamperetta ylempänä. Poikkeuksen tekee Metener Oy:n biokaasun tankkausasema Leppävedellä, sinne löytyy ajo-ohje täältä: http://www.metener.fi/tankkausasema/

Maakaasutankkausasemat löytyvät tuolta: http://www.gasum.fi/liikenne/tankkausasemat/Sivut/default.aspx

Maakaasua voidaan kuljettaa nesteytettynä putkiverkon ulkopuolelle, esimerkiksi Wärtsilän Vaasan laivamoottoritetaalle kaasua toimitetaan näin eli rekkakuljetuksina. Mutta liikennekäytön kannalta kaasuverkon ulkopuolella on sellainen muna-kana-ongelma, eli kun ei ole kaasua saatavana, kukaan ei osta kaasuautoja, ja kun ei ole kaasuautoja, ei kannata rakentaa kaasunjakeluasemaa, josta kaasua olisi saatavana.