Tuulilasi

Liian hyvät ajovalot??

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka voin itse tietää ovatko autoni ajovalot suunnattu oikein? Autossani on ajovalot, jotka muuttavat valokuviota valaistuksen ja ajonopeuden mukaan, Vastaantulijat eivät valoistani näytä pitävän, vaan toistuvasti vaihtavat pitkille valoille kohdattaessa, vaikka minulla on lähivalot vaihdettuna. Olen tarkistuttanut valot jo kerran merkkiliikkeen toimesta ja heidän mukaansa ne ovat vain niin kirkkaat. Mitään varoitusvaloja ei mittaristossa pala. Hyvien ajovalojen hyöty alkaa menettää merkityksensä siinä vaiheessa, kun vastaantulijat laittavat omat kaukovalonsa päälle sokaistakseen minut. Onko autojen valotekniikka mennyt jo liian pitkälle? Kuinka ylipäänsä huollossa voidaan tutkia tällaisen auton valojen toimivuus auton seistessa paikallaan hallissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän noissa on kaikenlaista automatiikkaa, joka hoitaa myös suuntauksen pysymisen oikeana, kunhan vain perussuuntaus on kohdallaan. Pahin ongelma noissa lienee, että usein se perussuuntaus tuppaa olemaan tehtaan ohjeiden mukaan säädettynä liian ylös. Pyydäpä kokeilun vuoksi huoltoa säätämään valoja hieman alemmas kuin ohjeessa sanotaan. Aika monessa autossa valojen säätöönkin tarvitaan ko. merkin korjaamotesteri. Ennen siihen riitti kappale tasaista maata seinän lähellä ja ruuvitaltta.

Julkaistu: 17.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.