Apu

Vatsavaivat katosivat, kun vaihdoin laktoosittomiin maitotuotteisiin – Voiko laktoosi-intoleranssi puhjeta 70-vuotiaana? – Apu-klinikka

Julkaistu: 22.9.2021

Kysymys:

Olen yli 70-vuotias nainen, ja minulla on ollut pitkään vatsavaivoja. Välillä oireita on ollut enemmän, välillä vähemmän. Minulle on tehty aiemmin tähystys ja useita kokeita. Kahden erilaisen laktoositestin mukaan minulla ei ollut laktoosi-intoleranssia. Laktoosijuomankin join enkä saanut mitään oireita. Luotin testien tulokseen ja join piimää ja söin jogurtteja. Tänä keväänä vatsaoireet pahenivat niin, että en voinut sopia mitään menoa aamupäiväksi, koska koko aamun piti juosta vessaan. Viimeisenä keinona luovuin piimästä ja aamu­jogurtistani. Maidon vaihdoin laktoosittomaan. Joidenkin päivien jälkeen huomasin ripulin helpottaneen. Kun jatkoin dieettiäni, invalidisoiva ripuli loppui. Onko niin, etteivät testit tienneet oikein? Vai alkoiko laktoosi-­intoleranssini oikeasti vasta testien jälkeen ja vielä näin myöhäisellä iällä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Minusta kuulostaa siltä, että sinulla saattaisi olla jonkinasteinen ärtyvän ­suolen oireyhtymä. Siihen kuuluu oireiden aaltoilu hyvästä huonoon ja takaisin viikkojen tai kuukausien sykleissä. Näille vaihteluille ei aina ole selitystä, vaan suolisto vain elää omaa elämäänsä. Varmuuden vuoksi suosittelen käymään vielä ­­lääkärissä ja kertomaan oireista.

Oireiden taustalla voi olla myös keliakia ja siitä aiheutuva sekundaarinen laktoosi-­intoleranssi. Tällöin suolen pinnalta häviää keliakian vuoksi myös laktoosia pilkkova entsyymi. Kun keliakia hoidetaan, entsyymi palaa suolen limakalvolle ja laktoosi-intoleranssi poistuu. Keliakian oireet eivät ihan aina liity suoraan viljaan, mikä voi hämätä. Tauti voi puhjeta ­myöhemmälläkin iällä. Myös suolisto­tulehdusten ja muiden vakavien sairauksien mahdollisuus tulisi sulkea pois.

Laktoosi on yleinen oireiden aiheuttaja, mutta joskus harvoin syynä voivat olla maidon proteiinit (kaseiini tai heraproteiini). Jos oireet pysyvät loitolla jogurtin ja piimän välttämisellä, hyvä niin. Pidä kuitenkin huolta riittävästä kalsiumin saannista ja syö esimerkiksi parin desin soijajogurtti ja juo 2–3 desiä kalsiumilla täydennettyä kaurajuomaa päivittäin tai käytä 500 mg:n kalsiumlisää.

"Vatsaa voivat ­ärsyttää runsasrasvainen ruoka, tuliset mausteet, hiilihappoiset juomat, kofeiinipitoiset juomat suurina annoksina, alkoholi sekä tyypillisesti risti-allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet."

Ruokavaliossa on paljon erilaisia ainesosia, jotka voivat aiheuttaa vatsaoireita. Mitä kaikkea ruokavaliossasi muuttui, kun oireet pahenivat tai vähenivät? Kun herkkävatsaisen suolisto ärtyy, vatsaa ­voivat ruveta kiusaamaan sellaiset ruoat, jotka eivät yleensä ole ongelma. Keskeisin ruoka-aineryhmä, joka aiheuttaa ongelmia, ovat niin sanotut fodmap-hiilihydraatit. Ne ovat huonosti imeytyviä, paksusuolessa kaasuuntuvia (fermentoituvia) hiilihydraatteja, jotka usein aiheuttavat myös ripulia, kipua ja kramppeja herkkävatsaiselle. Tervevatsaiset eivät yleensä kärsi pientä pierua enempää.

Fodmap-hiilihydraattien lähteitä ovat muun muassa ruis, vehnä, ohra, päärynä, omena, luumu, vesimeloni, cashewpähkinät, ksylitolimakeiset ja -purukumit, sienet, sipuli, artisokka, kukkakaali ja monet muut kaalit sekä pavut, linssit ja herneet. Tämä listaus on kuitenkin hyvin puutteellinen. Suositan ehdottomasti käymään ravitsemusterapeutin vastaanotolla, jotta asiaan saataisiin selvyys ja saisit riittävän tarkat ohjeet.

Fodmapien lisäksi vatsaa voivat ­ärsyttää runsasrasvainen ruoka, tuliset mausteet, hiilihappoiset juomat, kofeiinipitoiset juomat suurina annoksina, alkoholi sekä tyypillisesti risti-allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.