Tuulilasi

Laillista?

Julkaistu: 20.12.2014

Kysymys:

Ohikulkiessani olen havainnut, että muuan uusien autojen muutostöitä tekevä yritys säilyttää rekisteröimättömiä autoja yleisellä tiellä, kadulla ja ajamalla ajaa ne sieltä omalle pihalleen, muutaman metrin päähän. Kun hinausauton kuljettaja ajaa rekisteröimättömän ajoneuvon kipattavalta lavetilta alas, kuinka pitkälle hän saa ajaa sillä “ylimääräistä”, onko muutama metri liikaa?

Autoliikkeen pihalla suoritetut rekisteröimättömien autojen siirrot eronnevat edellisestä siinä, että se on yksityisaluetta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Harvoinpa autonkuljetusrekat ajavat ainakaan helsinkiläisten autoliikkeiden pihoihin. Mitä minä olen katsellut, kyllä ne autot puretaan ja lastataan joko katuvarressa tai ohi menevällä jalkakäytävällä.

OOnneksi tässä kieltojen, sääntöjen ja pikunnussijoiden luvatussa maassa on sentään joissakin vähäisissä tapauksissa jätetty tilaa terveelle järjellekin. Tuo autojen siirtely on juuri sellainen. Tottahan toki autoihin pitäisi laittaa niiden muutaman metrin matkalle siirtokilvet. Mutta kysymys kuuluu, että miksi? Paranisiko siitä liikenneturvallisuus? Pelastuisiko maailma?

Rekisteritunnus pitää olla ajoneuvoissa siksi, että käyttäjä voitaisiin tunnistaa. Autojenkuljetusauton, autoliikkeen tai -korjaamon tapauksissa auton käyyäjä on aina helposti tunnistettavissa. En näe mitään syytä, miksi tuollaisessa tapauksessa pitäisi ryhtyä leikkimään kilpien kanssa.

Vai oletko kovinkin huolestunut siitä, ettei valtiolla ole riittävästi virkamiehiä valvomassa kansalaisten toimintaa ja ilmiantamassa mahdollisia lakipykälien rikkomisia? Ja siitä, ettei virkakoneiston pyörittämiseen käytetä tarpeeksi rahaa?