Apu

Mieheni väittää, että hän ei saa pudotettua painoaan, koska lääke estää laihtumisen – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 14.2.2021

Kysymys:

Mieheni väittää, että hän ei saa pudotettua painoaan, koska lääke estää laihtumisen. Häneltä on poistettu kilpirauhanen kokonaan kurkkusyöpäleikkauksen yhteydessä vuonna 2017. Nyt hän ottaa tyroksiinia päivittäin 200 mikrogrammaa. Hän painaa 150 kg, pituus 180 cm. Lihavuusleikkaus ei ole mahdollinen, koska suvussa on sydäntautiriski ja hän tupakoi.

Näytä vastaus

Vastaus:

”Kaikki syyt, jotka estävät meitä liikkumasta, ovat tekosyitä”, komeilee Kekkosen slogan Peurungan kuntoutuskeskuksen seinällä. Kekkonen ja hänen ystävänsä, legendaarinen Laukaan kunnanlääkäri Rikhard ”Rikke” Sotamaa ­seikkailivat usein Peurungassa ja Konneveden koskilla.

Suorasanaisena käytän voimasanaa tekosyy, sillä ei ole kerta eikä kaksi, kun potilas ilmoittaa vastaanotolla, että este laihtumiselle on hänen hormonitoiminnassaan tai paino ei läskiä ole vaan nestettä. Tietysti nestettä voi olla liikaa ankarammassa sydämen, munuaisten tai maksan vajaatoiminnassa, mutta kyllä se silloin näkyy jo päältä.

Kilpirauhashormoni tyroksiini vaikuttaa keskeisesti aineenvaihdunnan intensiteettiin. Jos sitä on ­liikaa, aineenvaihdunta kiihtyy. Potilas hikoilee ja laihtuu. Sydämen syke ja ­suolen toiminta tuppaavat nopeutumaan. Puhe ja liikunta saattavat muuttua tavanomaista vilkkaammiksi. Kunto huononee, ja väsyttää herkemmin. Oireet kehittyvät asteittain viikkojen ja kuukausien aikana.

Jos tyroksiinia on liian vähän, aineenvaihdunta hidastuu. Tästä seuraa väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista ja ihon kuivumista. Usein esiintyy turvotusta silmissä, kasvoissa ja säärissä. Jos tilanne äityy oikein pahaksi, voi muisti pätkiä ja mielentila mataloitua.

Mieheltäsi on poistettu koko kilpi­rauhanen, joten hän on tabletteina annosteltavan tyroksiinin varassa. Annos ­vaikuttaa oikeansuuntaiselta ja reippaalta, mutta onhan miehelläsi kokoakin. Kilpirauhashormonin riittävyys on helppo tarkistaa laboratoriokokeilla. Jos lukemat ovat kohdallaan, laihtumisen ­vaikeus ei aiheudu ­hormonivajeesta.

Painon reilu pudottaminen olisi ensi­arvoista. Suvun riski­tekijät eivät leikkausta estä, sillä leikkaus­kelpoisuus arvioidaan aina henkilökohtaisesti. Tupakka taitaa olla se tärkein este.

Rohkeuden puutteesta miestäsi ei voi moittia. Onhan hän sairastanut jo kurkkusyövänkin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.