Apu

Kysy Kiminkiseltä: Selkäkivut

Kysymys:

Olen kärsinyt selkäkivuista jo 15 vuotta. Ensin vaivasi issias, ja 2008 todettiin nikamasiirtymä alaselässä. Olen saanut apua säännöllisestä liikunnasta ja painontarkkailusta. Jossain vaiheessa kyllästyin jatkuvaan särkylääkkeiden syöntiin ja hakeuduin kiropraktikon hoitoon. Nikama pysyi paikoillaan usean vuoden ajan, ja pystyin vähentämään lääkitystä. 

Keväällä 2014 todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta ja sairastelin paljon seuraavana talvena. Tämän vuoksi liikunta jäi liian vähäiseksi. Viime toukokuussa pääsin taas kuntoilun alkuun, mutta selkä, lonkat ja jalat kipeytyivät. Lääkäri määräsi Cartexan-tabletteja 3 kuukauden kuurina ja kipulääkettä. Selkä kuvattiin. Kolme alhaalla olevaa nivelväliä olivat alentuneet, mutta nikamasiirtymä oli ennallaan. 

Aloitettuani pyöräilyn polvi- ja lonkkakivut jäivät pikkuhiljaa pois, mutta varpaat ovat edelleenkin kuin puuduksissa. Joskus jalkapohjia viiltelee ja jalkoja koskee. Pyöräillessä kädet ja alaselkä puutuvat. Kevyestä liikunnasta on apua, mutta kävely kipeyttää jalat. Olen huolissani, jäävätkö varpaat tällaisiksi omituisen tuntuisiksi lopuksi elämää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Todennäköisimmin Sinulla on selässäsi spondylolisteesi, mikä tarkoittaa sitä, että kehitysiässä nikamakareen on tullut katkeama. Sen syytä ei tarkoin tunneta, mutta taustalla epäillään mikrovammoja, jotka murrosiässä provosoivat tilaa esim. urheilijoilla. Joka tapauksessa kun nikamakaari on poikki, siirtyy nikama eteenpäin suhteessa alempaan nikamaan tai ristiluuhun. Vaiva paikantuu lannerangan kahteen alimpaan nikamaan ja sen esiintyvyys tällä mekanismilla on muutamia prosentteja väestöstä. Jos spondylolisteesi on alimmassa lannenikamassa, koko ranka siirtyy eteenpäin suhteessa ristiluuhun. 

Siirtymä ei useimmiten aiheuta mitään oireita, ja se todetaankin sattumalöydöksenä, kun selkää syystä tai toisesta tutkitaan. Yleisemminkin voin paaluttaa nyrkkisäännöksi, että tavallisessa lannerangan röntgentutkimuksessa osoitettavat rappeutumamuutokset korreloivat erittäin huonosti potilaan kokemiin oireisiin. Näkyvillä luupiikeillä ei pidä mennä selittelemään yhtikäs mitään. Kuluminen voi sekin aiheuttaa vanhemmiten nikamasiirtymän, missä yhteydessä nikamakaari todetaan ehjäksi. Senkään ei tarvitse aiheuttaa oireita.

Kehitysiässä syntynyt siirtymä voi olla joskus niin suuri, että se aiheuttaa todella oireita rangan holtittoman liikkuvuuden vuoksi, ja jäähän siinä selkäydinkin vinkumaan mutkalle. Oireiset tapaukset hoidetaan mahdollisuuksien mukaan luudutusleikkauksella jo heti nuorena. Vanhana luonto on hoitanut tämän puolen jo itse, eikä tilaan pidä mennä puukolla koskemaan, ellei selkäydin ahtaudu kriittisesti. 

Olet saanut kiropraktiikasta apua. Jos kyseessä on spondylolisteesi, ei kukaan saa käsittelyllä nikamaa tietenkään paikoilleen. Apua vaivaan on tullut käsittelystä, mutta aivan erityisesti siitä, että olet monipuolisella liikkumisella hoitanut selkälihaksiasi – se on tässä kaiken a sekä o. 

   On erittäin oikein turvautua kipulääkitykseen vain tarvittaessa. Jotkut tuntevat hyötyvänsä glukosamiinista sekä kuvaamastasi Cartexanista kulumavaivoissa, mutta tieteellistä näyttöä siitä ei ole, joten ainakin tablettien kauppias hyötyy. 

Pyöräily on erinomainen harrastus, ellet pusikkoon ajaudu. Etukumarassa selkäydinkanava pyrkii yleensä laajentumaan ja kantavat alaraajojen nivelet pääsevät vähemmällä kuin asfaltilla köpöttelyssä. Mikäli selkäydinkanava jää pahasti nalkkiin, jalat käyvät heikoiksi rasituksessa ja niihin ilmaantuu säteilykipua ja puutumista. Äärimmäisessä hädässä peräpään tunto heikkenee ja sekä virtsa että kankeampi tavara menevät ummelle sekä peräreikä veltostuu. Siinä tilanteessa pitää suksia heti lääkäriin. Puutumisen tunne varpaissa ja jalkateräkivut voivat aiheutua monesta asiasta heijastemekanismien vuoksi. Selkäytimen tilan voi oireiden niin vaatiessa selvittää magneetti- ja sähköhermotutkimuksella (ENMG).

Julkaistu: 22.1.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.