Apu

Kysy Kiminkiseltä: Polvisärky

Julkaistu 23.10.2015

Kysymys:

Olen 48-vuotias nainen. Kolme vuotta sitten polveani alkoi särkeä. Oli turvotusta ja kertyi nestettä, jota poistettiin 45 ml, ja sain kortisonipiikin. Polveen tehtiin magneettikuvaus ja kaikki mahdolliset kokeet otettiin reuma- ja kihtikokeita myöten. Kaikki oli ok.

Kaksi vuotta meni ilman mitään vaivaa, mutta tänä vuonna molempiin polviin vuorotellen on ilmaantunut turvotusta ja kipua sekä kertynyt nestettä, jota on jouduttu poistamaan kesän aikana noin kahden viikon välein. Neste on puhdasta, sakkaa ei näytteessä ollut. 

Tilanne alkaa olla huolestuttava, koska vaivaan ei löydetä syytä. Nyt alkaa olla aika tarttua viimeiseen oljenkorteen, jos vaikka saisin valaistusta vaivaani. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Jopas sattui – nyt voit alkajaisiksi lukea edellisen vastaukseni. Ensisijaisesti kiinnostaa se, mitä kolme vuotta sitten magneetissa todettiin. Voisin olettaa, että ensimmäisiä kuluman merkkejä – olisi ihmeellistä, ellei olisi. Artroosi alkaa näkyä tavallisissa röntgenkuvissa melko myöhään. Ei sen tietenkään tarvitse näkyäkään – oireet ratkaisevat.

Kun polvissa alkaa jo tällä iällä olla pientä rispaantumista, tavanomaista suuremmassa rasituksessa nivelkalvo reagoi rikkinäisten rustojen toisiaan vasten hankaantumiseen nesteen muodostuksella (vettä polvessa kuten kansa sanoo). Se on myös eräänlainen tulehdusreaktio ja ilmeisesti myös suoja – ikään kuin voitelu. Polvi turpoaa, käy kankeaksi ja sitä voi särkeä. Silloin voitelu on mennyt isolleen. 

Tällaisia potilaita tapaan päivittäin. Mieleeni tulee kauppiaan puoliso – laiha, nuori ja hyväkuntoinen, eikä hänellä koskaan ole ollut nivelvaivoja. Hän puursi yhden viikonlopun tosissaan liikkeen muuttohommissa niin, että tuli vastaanotolleni polvi paksuna. Otin nestettä pois kahvikupillisen ja laitoin kortisonia tilalle tulehdusta rauhoittamaan. Polvi parani parissa päivässä, eikä ole sen koommin vaivannut. 

Polven turpoamisen yleisin syy jo vähän varttuneemmalla on tavallisuudesta poikkeava rasitus, silloin kun nivelen rakenne ei ole enää priima ja vaikka siitä ei muuna ajankohtana koidu oireita. Tietenkin yleisempää turpoaminen on rasituksen yhteydessä jo pahemmin kuluneessa polvessa. Näissä tapauksissa ei tarvita muita tutkimuksia kuin kliininen arvio, nesteen poisto ja kortisoni. Jos vaiva uusii, tehdään tarvittaessa muita tutkimuksia.

Nivelreumassa useimmiten on tulehdusta useammassa nivelessä, kuten itsellänikin oli. Mikäli kyseessä sattuisi kuitenkin olemaan nivelreuma tai jonkin infektion laukaisema niveltulehdus, on kortisonipistos siinäkin erinomainen hoito alkajaisiksi. 

Kysymyksestäsi ei ilmene, onko polviisi laitettu nyt kortisonia nesteenpoiston yhteydessä. Näin olisi pitänyt tehdä, sillä muutenhan itse tulehdusta ei hoideta. Käytän itse mahdollisimman pitkävaikutteista valmistetta. Ilmeisesti Sinulla ei ole oireita muissa nivelissä, joten reuma on epätodennäköinen aiemmatkin tutkimukset huomioiden. Toki verikokeet kannattaa uusia.

Pahitteeksi ei olisi analysoida myös nivelneste tulehdussolujen ja kihtikiteiden suhteen, vaikka erite näyttääkin puhtaalta, joten siitä tuskin mitään ihmeellistä löytyy. Ole rauhallisella mielellä, tilanteesi ei vaikuta vakavalta. Teetä tutkimukset ja ota rapsakat kortisonipistokset polviin. Aika näyttää, miten oireilu jatkuu. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.