Apu

Kysy Kiminkiseltä: piriformis-oireyhtymä

Julkaistu: 19.8.2016

Kysymys:

Minulle on rasitusvamman tuloksena tullut vasemman pakaran piriformis-lihaksen hermovaiva. Iskiasvaiva se ei ole. Diagnoosin kertoi yhden liikkeen jälkeen terveyskeskuksen fysioterapeutti, ja oikeassa oli. Hoitona on ollut lepoa ja neljä jumppaliikettä. Näillä vaiva alkoi välillä tulla paremmaksi, mutta nyt se on taas kääntynyt pahempaan.

Olen joutunut jättämään kokonaan sauvakävelyn, mutta pyöräily onnistuu. Onko muuta tehtävissä kuin lepoa ja jumppaa? Nyt on menossa muutto, ja se on hieman rasittanut lisää. Lepään ja nukun oikealla kyljelläni, jotta vasen jalka saa levätä.

Olen 63-vuotias, kilpirauhaseni on poistettu ja käytän Thyroxinia lopun ikääni. Muuten olen terve, nuorekas nainen. Kevään ja kesän aikana laihdutin ruokavaliolla kuusi kiloa, koska kaikki arvoni olivat yläkantissa. Nyt olen normaalipainoinen ja arvotkin ovat ok.

Olen aina harrastanut liikuntaa ja elänyt terveesti. Tämä vaiva on tosi kiusallinen, kipeäkin. Vaiva haittaa seksielämääkin, kun selällään vasenta jalkaa ei saa sivulle taivutettua kivun takia. Kipua on siis myös nivusessa ja reidessä, välillä koko jalka puutuu ja on kipeäkin.

Jos päädyn leikkaukseen, voidaanko se tehdä vain pienestä viillosta? Mikä on onnistumisprosentti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen lähes 40 vuoden aikana lääkärinä toimiessani törmännyt säännöllisesti jalkaan säteilevään vaivaan, jonka syyksi on paalutettu piriformis-oireyhtymä. Lihas sijaitsee syvällä reisiluun pään ja ristiluun välillä. Iskiashermo kulkee sen alta tai välistä. Piriformis-oireyhtymällä tarkoitetaan lihaksen kiristymisestä aiheutuvaa hermon pinnetilaa, jolloin syntyy pakaran alueelle kipua, pistelyä ja puutumista, mitkä voivat säteillä jalkaan. Vaivaa ei ole helppoa todentaa eikä se hermoa painavana ole kovin yleinen iskiaksen (jalkaan säteilevä kipu) aiheuttaja.

Toukokuussa vastaanotolleni saapui mies, joka oli käynyt jo usealla lääkärillä. Hän oli saanut otsaansa piriformis-leiman. Mielestäni vaiva sopi parhaiten reippaanpuoleiseen välilevytyrään, mikä paljastuikin magneettitutkimuksessa. Potilas oli ohjattava selkäortopedille leikkausharkintaan.

En epäile, etteikö piriformis voisi oireilla. Sen tutkiminen edellyttää kuitenkin harjaantuneita manuaalisia taitoja, joita lääkäreillä äärimmäisen harvoin on. Aikamme ongelma on erityisesti istuminen, mikä lyö lantion syvät lihakset juntturaan. Ne, jänteet ja lihaskalvot kiristyvät – samoin pohkeet ja reidet. Seuraa mitä moninaisimpia vaivoja, joista me lääkärit todennäköisesti hoidamme usein vain seurauksia – pistoksilla, ja jopa puukolla. Monissa tapauksissa sairauslomaa ja särkylääkettä järkevämpään lopputulokseen päästäisiin osaavalla manuaalisella hoidolla ja potilaan toteuttamalla treenaamisella.

Sinulla voi olla piriformis-oireyhtymä. Koska vaiva jatkuu, on syytä tarkistaa magneetilla alaselkä ja tarvittaessa heittää silmäys lonkkaniveliin, ettei siellä piile vaivaavaa kulumaa tai muuta vikaa, koska esiintyyhän niitä ihmisellä harvinaisempiakin tauteja, jotka pitää vaivojen pitkittyessä sulkea pois. Kuvaamasi nivusesta reiteen säteilevä kipu, joka provosoituu lonkkanivelen sisäkierrossa, sopisi hyvin lonkkanivelen kuluman aiheuttamaksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.