Apu

Kysy Kiminkiseltä: peräaukon haavauma

Julkaistu: 30.9.2016

Kysymys:

Olen hyvässä kunnossa oleva 73-vuotias nainen. Olen perusterve, ainoastaan kilpirauhasen vajaatoiminta, johon 1 kpl Thyroksin 25 mg aamuisin. Yksi kiusallinen vaiva kuitenkin on, ja se on kiusannut kohta pari vuotta. Minulla on peräsuolen fissuura, joka välillä on parempi, mutta on jaksoja, että verta vuotaa (ulostamisen yhteydessä) jopa 4–6 päivää peräkkäin. Itsehoitona otan joka aamu Vi-Sibliniä ja illalla Pegorion-pussin veteen sekoitettuna. Tarkoitus on siis pitää uloste notkeana. Käytän myös aamuisin puuduttavaa Zylocain-geeliä ennen ulostamista. Olen ollut tämän takia neljä kertaa kunnallisissa tutkimuksissa, joissa vaiva on todettu ja kehotettu mainitsemiini itsehoitoihin.

Eikö ole mitään tehtävissä, että haavauma voitaisiin parantaa (korjata)? Itsehoidot eivät toimi kuin osittain. Mitä mieltä olet Botoxin käytöstä tässä vaivassa? Mitkä ovat haitat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hienoa kuulla, että olet ollut kunnallisissa tutkimuksissa – ne ovat kunnollisia, sillä lääketiede on aina sama toimijasta riippumatta. On sitten eri asia, että meissä työhenkilöissä piisaa sekä kirveshenkilöitä että myös kirveitä ja henkilöitä.

Peräaukon haavauma on pirullinen vaiva. Maisemat eivät ole puhtaimpia, haavaumat hautuvat herkästi, ja auta armias, kun haavauman reunoja pitkin on joskus kankeampikin pökäle pakerrettava.

Sitäkään ei tiedetä, miksi haavauma pohjimmiltaan syntyy. Täytyy siinä jonkinsorttinen vaurio peräaukon kanavan limakalvolla olla, minkä vuoksi sulkijalihas supistelee innokkaasti – toteaa Kairaluoman Matti, tuon alan etevä kirurgi. Supistelu haittaa limakalvon verenkiertoa ja vaikeuttaa paranemista.

Luonnollisesti ummetus altistaa haavaumille, minkä vuoksi uloste on tärkeää pitää notkeana, ettei haava aina repeäisi. Valtaosin haavaumat sijaitsevat keskellä kello kuudessa alhaalla potilaan maatessa selällään. Poikkeavan sijainnin tapauksessa pitää epäillä Crohnin tautia, joka on krooninen suolistosairaus.

Oireiksi todentuvat selkeästi peräaukon kipu, joka voi äityä melkoiseksi ulostaessa, ja tietenkin kirkas veri ulostamisen yhteydessä etenkin pyyhittäessä. Haavaumien spontaaniksi paranemistaipumukseksi arvioidaan 60–80 prosenttia. Kuukauden oireisen ajan jälkeen Kairaluoma suosittaa spontaanin paranemisen odottelua. Hoitona käytetään, kuten Sinullakin, paikallispuudutetta ennen ja jälkeen ulostuksen, asiallista hygieniaa ja istumakylpyjä aamuin illoin 15–20 minuutin ajan. Löylyä voidaan lisätä sileää lihasta rentouttavilla voiteilla: diltiatseemi, nifedipiini tai nitraatti, joka saattaa vähän kivistää päätä.

Kroonisemmasta vaivasta puhutaan yli kahden kuukauden oireilun jälkeen. Silloinkin ensisijaista on jatkaa voitelua. Mainitsemistasi rentouttavista botuliinipistoksistakin on saatu hyötyä, eikä erityisiä haittoja tarvitse pelätä, kun niitä käytetään oikein. Leikkausta voidaan yrittää sitkeimmissä tapauksissa, mutta eivät nekään teholtaan sataprosenttisia ole. Koska vaivasi on jo todella krooninen, suosittelen aiheeseen erikoistuneen kirurgin konsultaatiota terveyskeskuksesi kautta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.