Apu

Kysy Kiminkiseltä: Patti niskassa

Julkaistu: 25.9.2015

Kysymys:

Minulla on ollut niskassa patti jo monta vuotta. Jotkut sanovat, että se on ressi- / rasvapatti. Patti ei ole lääkärin mielestä vaarallinen, mutta se on kasvanut aika tavalla ja aiheuttaa päänsärkyä. Myös niskan liikkuvuus on huonontunut. 

Voiko pattia leikata pois? Mittauksessa se oli noin 10 senttiä kanttiinsa, eli eikö se ole melko kookas?

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Kuva kertoisi enemmän kuin sanasi. Arvailun aloitan todennäköisimmästä vaihtoehdosta. Seitsemännen eli alimman kaulanikaman okahaarake on muita selvästi pidempi. Se on tunnusteltavissa rangasta takaa sormin. Syystä, jota en tiedä, sen alue pyrkii korostumaan silmiinpistävän ulkonevaksi etenkin joillakin ruoka-aikaan kotona viihtyneillä naisihmisillä, joilla ikäjana kääntyy myöhäisempään keski-ikään, toki niitä miehilläkin tapaa. Tätä korostaa mahdollisesti etukumara ryhti, joka ei ole tyypillistä naisvoimistelijoille. 

Kyseessä ei tietenkään ole enää pelkkä luu, okahaarake, vaan alueelle kerääntyy sidekudosta ja ihonalaista rasvaa. Kyse on normaalista ihmisen rakenteeseen, ryhtiin, rasvakudoksen määrään ja ilmeisimmin myös perinnöllisyyteen jossain määrin liittyvästä ilmiöstä. Tätä muodostumaa ei ole syytä puukolla rassata, eikä sen sinänsä pitäisi olla yhteydessä päänsärkyyn. Mahdollinen huono ryhti ja lihaksiston tila sen sijaan voi provosoida lihasjännitystä, niska-hartiaseudun särkyä ja pantamaista tunnetta otsalla.

Talipatteja, ateroomia, esiintyy yleisesti ylempänä niskassa hiusrajassa ja paksussa päänahassa, mutta noin isoksi ne eivät takuulla kasva ilman, että joku niihin puuttuisi. Tavalliset rasvakasvaimet, lipoomat, ovat taas pehmeitä röllyköitä, jotka voivat kasvaa huomattavan isoiksikin, mutta niitä esiintyy yleensä alempana. Ne eivät aiheuta tavallisesti oireita ja ne on helppo poistaa.

Niinpä – näkemättä on paha sanoa ja kuulematta kuulla. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.