Apu

Kysy Kiminkiseltä: Onko B12-vitamiinista hyötyä alzheimerin sairauden hoidossa?

Julkaistu: 29.9.2017

Kysymys:

Miesystävälläni on todettu alkava Alzheimer, ja hänellä on siihen lääkitys. Olen ostanut hänelle B12-vitamiinia ja muita muistivitamiineja. Onko niistä lisäapua? Pärjään vielä ­hyvin hänen kanssaan, mutta pelkään tulevaisuutta, koska en itsekään ole kovin hyvässä kunnossa. Hänellä kyllä on aikuisia lapsia, jotka usein pyytävät häneltä pientä apua muun muassa lastenhoidossa. Toivon, että heistä olisi apua isälleen aikanaan. 

Emme asu yhdessä, mutta haluaisin hänelle kaikkea 

parasta ja tietoa, mitä voisin tehdä hänen hyväkseen. Mistä tietää, milloin on aika siirtyä avustettuun asumiseen? Mies on nyt 66-vuotias.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä sen valitettavasti käytännössä huomaa, milloin lisäapu on tarpeen. Useimmiten käy kuitenkin niin, että apua ei ymmärretä hakea riittävän ajoissa, jolloin omaishoitaja tai lähipiiri uupuu. On viisautta arvioida voimansa oikein.

Mikäli miesystävälläsi on diagnosoitu Alzheimerin tauti, tiedostat varmaan sen vääjäämättömän kulun, joka toki on yksilöllinen. Kaikesta positiivissävytteisestä julkisuudesta huolimatta meillä ei ole olemassa lääkettä, joka todella vaikuttaisi aivosolukuolemaan. Parhaimmillaan nykylääkkeillä saatetaan joissakin tapauksissa hivenen jarruttaa potilaan tuettuun asumiseen siirtymistä sekä myöhäisvaiheessa vaikuttaa useimmiten ilmaantuviin käytöshäiriöihin. 

Keskeistä on elää vahvan monipuolisesti, noudattaa ­tunnustettuja terveitä elämisen tapoja ja hoitaa hyvin mahdollisia perussairauksia kuten sokeri-, verenpaine- sekä valtimonkovettumatautia. 

Suorastaan huvittaa mutta toisaalta myös hirvittää mediasta täyslaidallisella kumpuava valtava lisäravinnemarkkinointi enkelikuoroineen. Markkinoiden täytyy olla melkoiset, kun tuollaisia panostuksia viritellään. B12-vitamiini ei ole tässä aivan keskiössä. Rivien välissä annetaan mainoksissa ymmärtää, että sen käyttäminen ehkäisisi koko ­väestöllä muistihäiriöitä.

Näin ei tietenkään ole. B12-vitamiini on toki tärkeä, ja se kuuluu itsestään selvästi siihen laboratoriopatteriin, joka tarvitaan muistihäiriöiden alkuselvityksissä. Jos B12-vitamiinin puute osoitetaan luotettavalla testillä (aluksi otetaan halvempi seulontatesti ja jos siinä herää epäily, varmistetaan tulos luotettavammalla kokeella), selvitetään sen syitä. Todettu ja tutkittu vaje korvataan ilman muuta. Itse käytän kolmen kuukauden välein annettavaa pistosta, sillä se on halpa ja menee taatusti perille. Jos B12-vitamiinitasot ovat hyvät, ei lisästä koidu hyötyä – tuskin maltillisesta sellaisesta haittaakaan – taloudellista lukuun ottamatta. Sama koskee muitakin lisäravinteita. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.