Apu

Kysy Kiminkiseltä: Olenko herkistynyt käyttämilleni lääkkeille ja mistä johtuu jalkapöydän päällä toistuva kipu?

KuvatFotolia
Julkaistu: 4.12.2018

Kysymys:

Aluksi lääkitykseni: Enalapril 5 mg, Diformin retard 750 mg, Thyroxin 100 mikrog. (kilpirauhanen poistettu, syöpä), kalkki+D-vitamiini ja glukosamiini 400 mg. Vaivat: mieletön kutina oikean lavan kohdalla, mutta en ole nähnyt siellä mitään erityistä. Vasemman jalkapöydän päällä on usein nyrkin kokoinen kipukohta. Kampaaja huomautti, että hiukset lähtevät ihan tukkoina, minkä huomaan itsekin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aluksi lääkityksesi: vaikuttavat asiallisilta valmisteilta. Glukosamiini luokitellaan meillä lisäravinteeksi, eivätkä näytöt sen mahdollisesta tehosta nivelrikossa yllä Käypä hoito -suositukseen. Tuskin siitä merkittävää haittakaan koituu – taloudellista lukuun ottamatta.

En kykene kovin valaisevaan pohdintaan siitä, mikä Sinua kutittaa juuri oikean lavan kohdalta. Sen tiedän, miten orgastiselta tuntuu, kun puoliso osaa raapia saunassa selkää juuri siltä oikealta kohdalta. Kutinasi ei voi olla yhteydessä käyttämääsi lääkitykseen, sillä herkistyminen ilmenee laaja-alaisemmin. Mietin jo kaiken maailman naisten asuja, saumoja ja liivien olkaimia, mitkä saattaisivat osua juuri lavan päälle. Sinä tiedät sen parhaiten.

Poden autoimmuuninivelreumaa, joka alkaa klassisesti usein viidennen varpaan tyvestä. Meni tovi ennen kuin tulin ajatelleeksi, ettei jalkateräkipu aiheutunutkaan kestävyysjuoksusta vaan suvun perinnöstä. Se on johtanut parissa vuosikymmenessä siihen, että jalkaterät ovat kipeät joka päivä etenkin pitkän seisomisen jälkeen. Itselleni jalkateräkipu on normaali ilmiö, mistä huolimatta juokseminen ei tilannetta pahenna – luulisin että päinvastoin.

Näkökulmastani (myös lääkärin) tuntuisi omituiselta, elleivät koko elimistön painon kanssa kamppailevat jalkaterät pikkuluineen ja nivelineen välillä vinkuisi ja ajan myötä ruostuisi. Tietenkin taustalla voi olla vaikka päkiähermopinne, jalkaholvien pettäminen, vaivaisenluut, vasaravarpaat tai muu pitempiaikainen ja joskus hoitoa vaativa problematiikka, mutta mainitsit vaivasi ajoittaiseksi, mikä viestii sen paremmanlaatuisuudesta.

Kampaajasi huomauttama sulkasato liittyy ilmeisimmin hiusten lepovaiheeseen. Mikä tahansa lääke voi yksittäisessä tapauksessa aiheuttaa lähes mitä tahansa, eikä kukaan ole niin näsäviisas, että uskaltaisi tätä yksityiskohtaa vastustaa. Sen vuoksi lääkefirmat laativat mittavat sivuvaikutuslistat, jotka päättyvät yleensä kuoleman mahdollisuuteen. Eipähän sitten tarvitse oikeudessa väittää, ettei asiaa ollut valmisteyhteenvedossa mainittu.

Meidän on pakko pelata todennäköisyyksillä. Onhan kokein todennettu, että käyttämäsi kilpirauhashormonin korvaushoito on riittävä?

D-vitamiini on tarpeen, mutta ylimäärin kalkkia ei tule popsia, jos sitä saa sapuskasta tarpeeksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.