Apu

Kysy Kiminkiseltä: nilkkakipu

KuvatAnna Huovinen
Julkaistu: 2.9.2013

Kysymys:

Vasen nilkkani on ollut nyt kipeä jo 1,5 vuotta. Kipu alkoi, kun kastuin läpimäräksi. Se muuttui niin kovaksi, että kyyneleet tulivat silmään. Kipua oli sääriluussa, akillesjänteen kohdalla, kantapäässä, jalkapöydällä ja varpaissa.  Kävin lääkärissä, kun vaiva oli kestänyt 4 viikkoa. Lääkäri käänteli nilkkaa ja sanoi, että siinä on oletettavasti nivelrikon alku. Sain tulehduskipulääkkeitä. Ne auttoivat, ja kävelin taas melko normaalisti.

Viime helmikuun lopulla kipu alkoi uudelleen ja nilkka turposi. Pääsin vasta heinäkuussa terveyskeskuslääkäriin. Lääkäri epäili vaivan olevan melko varmasti nivelrikko. Keskussairaalassa vielä tutkittiin verisuonet ultralla. Lääkäri sanoi, että ultrassa olisi näkynyt jotain jänteissä, kuten tulehdusta. Ei uutta lääkitystä. Nilkka pysyi kipeänä.

Elokuun lopussa tilasin taas ajan terveyskeskuslääkärille. Uusi lääkäri tutki nilkat ja sanoi vaivan olevan melko varmasti nivelrikkoa. Sain kahta tulehduskipulääkettä. Nyt otettiin myös kihtikoe verestä. Kihtiä ei löytynyt.  Taas kävelin jo melko normaalisti. Sitä kesti nelisen viikkoa, kun kipu alkoi taas sääriluusta ja paheni koko ajan. Se vaihtoi paikkaa koko jalkaterän alueella. Terveyskeskuksessa oli taas eri lääkäri. Nyt nilkka röntgenkuvattiin, ja sain lisää tulehduskipulääkkeitä. Kuvissa oli jotain, koska lääkäri konsultoi kirurgin kanssa. Sain lähetteen keskussairaalaan ortopedian polille ja kivun poistamiseksi fysikaalista hoitoa.

Painoa minulla on liikaa, ja sitä pitäisi saada pois, mutta miten sen saa putoamaan, kun ei pääse liikkumaan? On minulla kyllä hyvä alku: olen saanut painoa pois kuusi kiloa ilman liikkumista.  Mitä tämä voisi olla? Onko kotikonsteja kivun ja turvotuksen poistamiseksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nilkan kiputilat ovat hiukan ongelmallisia tutkia ja hoitaa, kuten olet saanut huomata. Röntgentutkimus paljastaa merkittävän kuluman vasta suhteellisen myöhään, joten siitä on alussa harvoin iloa, vaikka toki kuvat tulee ottaa.  Nilkka on merkittävä nivel, jonka kipeytyminen on helppo ymmärtää, sillä tallaammehan sille koko elopainollamme. Luonnollisesti se voi rasittua ja sen vuoksi kipeytyä ja turvota. 

Yleinen nilkkaongelma on toistuvien nyrjähdysten aiheuttama väljyys. Kilpasuunnistajat teippaavat nilkkansa tästä syystä. Tapauksessasi tästä ei ole selvästikään kysymys.  Mikäli  maailma on kerryttänyt painoa vartalolle, on ymmärrettävää, että se kuormittaa alaraajan niveliä.

Kuluma on nivelruston sairaus, eikä se näy aluksi röntgentutkimuksessa.  Paras tutkimus on magneettikuva, jolla voidaan saada esiin pienempiäkin ja joskus yllättäviä vikoja. Joskus nilkka voidaan tähystääkin.

Alkavat rustovauriot eivät näy röntgenkuvissa, mutta rasituksessa ne luonnollisesti hankaantuvat toisiaan vasten. Tällöin nivelkalvo ärtyy ja voi erittää nestettä. Nivelen tyhjentäminen ja kortisonipistos nopeuttavat paranemista. Nilkassa voi olla myös kihti. Silloin kipu alkaa usein äkisti ja nivel turpoaa, mutta ei välttämättä aina punoita. Kihdin diagnoosi on kliininen, ja varmistus saadaan tutkimalla kiteet nivelnesteestä. Verikoe ei ole luotettava. Kortisoni on poikaa kihtinivelelle. 

Nilkkaasi on hoidettu oireenmukaisesti ja tilapäistä apuakin on saatu. Itse olisin pyrkinyt saamaan siitä joskus näytteen punktoimalla ja olisin varmasti kortisoniakin pistänyt. Se ei tietenkään takaa, että tulos olisi sen parempi ollut.  Nyt pääset tutkimuksiin, joihin luulisi magneettikuvankin kuuluvan. Siitä se lopullinen diagnoosi urkenee. Todennäköisimmin taustalla on kuluma, mutta ennustajia emme ole.  Ilman muuta on hyvä laihduttaa edelleen ja harrastaa  liikkumista, jossa  nilkka ei kohtuuttomasti kuormitu (kuntosali, uiminen, vesijuoksu, pyöräily, hiihto).   

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.