Apu

Kysy Kiminkiseltä: Nikaman siirtymä

Kysymys:

Olen 64-vuotias nainen, eläkkeellä. Minulla on kipua alaselässä, vuonna 2012 magneettikuvissa näkyi alaselässä nikaman siirtymä noin 1,1–1,4 cm vasemmalle. Lääkäri sanoi, että ei voida leikata. Kysynkin, voitaisiinko tämä nikama jäykistää tai sementoida. Olen kuullut puhuttavan tällaisista toimenpiteistä.

Lääkkeitä muihin sairauksiin joudun käyttämään seuraavasti: Thyroxin 25 mikrog. ja Candesartan/Hydrochlorothiazide. Särkylääkettä en voi käyttää, koska olen sairastanut pitkään nielun ja kielen turpoamista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ainahan jäykistää voidaan, melkein mitä tahansa. Useimmiten myös miehistä kykyä, jos vain lääkäriin kehtaa hakeutua. Aina on kuitenkin selvitettävä, onko jäykistämisestä odotettavissa hyötyä ja se, ettei vain jäykistetä väärästä paikasta. 

Aivan varma en voi olla lausuntoa näkemättä siitä, onko sinulla todella kyseessä nikaman siirtymä sivusuunnassa, mikä toki on mahdollista. Tavattomasti yleisempää on nikaman siirtyminen eteenpäin (oikeammin koko nikamarivi siirtyy eteenpäin alempaan rankaan nähden), mikä syntyy kehitysiässä nikamakaaren kehityshäiriön vuoksi tai vanhemmiten kulumaprosessin seurauksena.

Siirtymät todentuvat usein oireettomiksi sattumalöydöksiksi. Toki suuria ja oireilevia luudutetaan jo nuorena. Sinulla siirtymä on todettu varttuneella iällä. Todennäköisimmin kyseessä on kulumaprosessin seuraus, joskin aivan varma en tietenkään voi olla. Sillä ei ole kuitenkaan nyt vä­-liä vaan sillä, millaisia oireita podet. 

Mikäli siirtymä painaa selkäydintä ja/tai muita hermorakenteita, seuraa siitä kipusäteilyä jalkoihin ja joskus suoranaista jalkojen heikkoutta etenkin rasituksessa ja selän taivutuksissa (usein taaksepäin – ekstensio). Tämä voidaan selvittää juuri magneettitutkimuksella ja ENMG:llä (sähköhermotutkimus, joita neurofysiologit tekevät). Kyseiset tutkimukset pystyn ainakin itse määräämään potilailleni terveyskeskuksessa. 

Mikäli sinulla on hankalia selkävaivoja, jotka aiheuttavat myös kuvaamiani jalkaoireita, pitää asia selvittää. Onhan tilanne voinut kolmessa vuodessa muuttua. 

Tapauksessasi haastattelisin ja tutkisin sinut ensin, ja tarpeen mukaan uusittaisiin magneetti ja tehtäisiin ENMG. Jos näissä ilmenisi aihetta, konsultoisin ortopedia. Itselleni se on helppoa, koska sellainen käy terveyskeskuksessamme. 

Ainahan on järkevämpää, että Mooses tulee vuoren luo kuin päinvastoin (paitsi joskus Saarijärvellä, sillä emeritus kirkkoherramme on Olavi Vuori).

Julkaistu: 19.6.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.