Apu

Kysy Kiminkiseltä: Munuaisarvot ovat korkealla, mistä apua?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Miehelläni (95 v) ­todettiin syksyllä k­orkeat munuaisarvot (189). Samalla ilmeni sydämen vajaatoiminta ja alhainen ­hemoglobiini. Mitkä ruoat – liha, kala, kana, muna, hedelmät, vihannekset, kasvikset ja viljat – olisi jätettävä pois käytöstä ja mitkä ovat hyväksi? Jossakin kielletään esimerkiksi liha, kokojyvä, ­kahvi, tee ja jotkut hedelmät. Toisaalla suositellaan samoja. Dialyysihoitoja ei aloitettu.

Näytä vastaus

Vastaus:

Älä ole epätoivoinen. Miehesi on saavuttanut korkean iän. Tässä kohtaa tulee väistämättä mieleen legendaarinen arkkiatri Arvo Ylppö.

Ylpöstä kiertää juttu, jonka mukaan hän tuli yli satavuotiaana skruuvi-illasta taksilla kotiin. Legendan mukaan arkkiatri istui tovin kotinsa rappusilla, josta vaimo tuli häntä hoputtelemaan sisään. Vaimo kyseli, mitä hän portailla istui. ”Sitä minä tässä vain mietin, että kuinka vanhaksi sitä miehen oikein pitää elää, että saa itse päättää kotiintuloajoistaan”.

   Vaikka miehesi ei ole vielä aivan Ylpön ikäinen, hän porskuttelee jo tässä vaiheessa lähes kaksikymmentä vuotta keskimääräisen suomalaisen miehen elämänmittaa ylempänä. Huonosti ei ole mennyt. Toki ymmärrän ja tiedostan, että elämä on arvokasta sen mitasta riippumatta. Hoidossa ja toimenpiteissä on kuitenkin otettava huomioon sijainti elämänkaarella.

Kieltämättä miehesi potee jo melkoista munuaisten vajaatoimintaa. Kreatiniiniarvo (krea) paukuttelee lukemissa 189 mikromoolia litrassa. Munuaisten toimintaa voidaan arvioida mittaamalla verestä aineita, jotka erittyvät munuaisten kautta. Jos erittyminen on munuaistaudin vuoksi häiriintynyt, aineen määrä veressä suurenee. Lihaksissa on kreatiinia ja kretiinifosfaattia. Kreatiinista muodostuu kreatiniinia. Se siirtyy lihaksista vereen ja sieltä munuaisiin, joiden keräsissä se suodattuu munuaisputkiin ja virtsaan. Kreatiniinia muodostuu suunnilleen sama määrä eri päivinä, mikä taas riippuu yksilön lihasmassasta. Sen vuoksi sitä syntyy enemmän miehillä kuin naisilla.

Lihaksikkailla miehillä krea voi mennä yli viiterajojen, vaikka heidän munuaisensa ovat täysin terveet. Vastaavasti 40-kiloisella mummolla krea 50 merkitsee yleensä jo keskivaikeaa munuaisten vajaatoimintaa. Mikäli potilaalla on lihaskato alaraajoissa kuten käy parapareesissa (jalat halvaantuneet), krea on niin matala, ettei siitä voi päätellä munuaisten toimintaa ikään ja painoonkaan suhteutettuna, mikä muutoin antaa tilanteesta paremman ­kuvan. 

Miehesi krea on ikä huomioon otettuna melkoisen korkea. Munuaisista erittyy punasolumuodostusta stimuloivaa epo-hormonia, joten vajaatoiminta on todennäköisesti vähentänyt sen tuotantoa. Se voi selittää kuvaamasi anemian. Tarvittaessa epoa voidaan antaa pistoksina, jos tutkimukset niin osoittavat. Silloin on huolehdittava siitä, että elimistössä on rautaa tarpeeksi.

Ravinnon valkuaismäärällä saattaa olla pieni vaikutus vajaatoiminnan etenemisen hidastamiseen. Yleisempää on, että potilaat ovat aliravittuja, jolloin valkuaisrajoitusta on vaikea toteuttaa (Mika Kastarinen). On parempi, että miehelläsi säilyy lihasvoima, joten rajoittamisen tulee olla maltillista. Fosfaattia rajataan ruoasta siinä vaiheessa, kun sen pitoisuus veressä nousee. Silloin rajoitetaan maitotaloustuotteiden saanti lasilliseen maitoa tai vastaavaan määrään jogurttia, juustoa tai muuta maitotuotetta (Heikki Saha).

Julkaistu: 6.7.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.