Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten pääsen eroon toistuvista huuliherpeksistä?

KuvatFotolia
Julkaistu: 19.4.2019

Kysymys:

Olen 24 -vuotias perusterve mies. Kärsin toistuvista huuliherpeksistä. Yleensä se tulee 2–3 kertaa vuodessa. Nyt on ollut viimeisen kuukauden aikana 2 kertaa. Mitä kannattaa tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Herpes simplex -virusta (HSV) on tunnetusti kahta tyyppiä, joista ykkönen aiheuttaa infektion kasvoissa ja kakkonen sukuelimissä. Voivat nämä mennä ristiinkin seksuaalisen hauskanpidon hedelmänä.

HSV-1-tartunnan, mikä on tavallisesti oireeton, on saanut keski-ikäisistä noin 60 prosenttia. Virus siirtyy lähikontaktissa kuten suudellessa. Tartuttavuus on suurinta rakkulavaiheessa. Virus jää hermotumakkeeseen.

Muun muassa vilustuminen, auringon uv-säteily, stressi, kuukautiset tai suun alueen toimenpiteet voivat aktivoida viruksen. Uusiminen tapahtuu tartunta-alueelle. Joillakin näkyvää herpestä ei ole koskaan, joillakin kuukausittain. Ensimmäinen oire on usein ihon tunnottomuus, mitä seuraavat kirvely ja kutina. Tunneissa tai viimeistään seuraavana päivänä ilmaantuvat rakkulat, joiden parantuminen kestää päivistä 3–4 viikkoon. Uusiutuva herpes ei aina aiheuta oireita.

Lievää uusiutuvaa herpestä ei tarvitse hoitaa. Rakkulavaiheen tartuttavuus tulee muistaa. Anna Hannuksela-Svahnin mukaan paikallisten asikloviiri/pensikloviiri-voiteiden tehosta ei ole vahvaa näyttöä. Hän suosittaa, että jos herpes uusiutuu kuusi kertaa vuodessa tai useammin, on hyvä keskustella lääkärin kanssa estolääkityksestä. Viruslääke tulee aloittaa ensimmäisinä oirepäivinä. Lääkitys ei hävitä virusta elimistöstä, mutta nopeuttaa paranemista. Tiheästi uusivassa herpeksessä viruslääkettä voidaan antaa suun kautta estohoitona kuukausien ja vuosien ajan. Valasikloviiri ja asikloviiri sallitaan myös raskauden aikana.

Auringon UVB-säteily heikentää immuunipuolustusta, jolloin herpes voi puhjeta 2–3 aurinkoisen päivän kuluessa. Huulet kannattaa suojata voiteella, jonka suojakerroin on vähintään 15. Asikloviiritabletteja on hyvä olla etelässä mukana.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.