Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten häntäluun paisetta voi hoitaa, tarvitaanko aina lääkekuuri ja leikkaus?

KuvatFotolia

Kysymys:

Minulla on lapsenlapsi, 16-vuotias tyttö, jolla tulee häntäluuhun paise aina uudelleen. Se avataan ja aletaan kuivattaa jollakin nauhalla ja lääkekuurilla. Tähän menee viikko, joskus enemmän. Hänen on oltava koulusta pois, koska ei voi istua. Kesätyöpaikkakin olisi ollut, mutta tietysti paise tuli juuri silloin. Vastikään hän kävi lääkärissä, joka ei avannut paisetta, koska se ei ollut kypsä. Seuraavana aamuna tyttö oli kuuma kuin hellankoukku, joten taas lääkäriin. Eikö ole muuta hoitoa kuin puukko ja pillerit? On kurja vaiva tytöllä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ukin huoli on aiheellinen – ilmiselvästi jotakin tarttis tehdä. Kyseessä on pakaravaon paise, jota kutsutaan hienostuneemmin sinus pilonidalikseksi. Siinä katsotaan olevan tilanne, missä ihokarvoja, hilsettä ja vaatenöyhtää on joutunut ihon­alaiseen kudokseen muodostaen onkalon.

Rapiat neljä vuosikymmentä sitten meille opetettiin Meilahden sairaalassa, että taustalla voi olla myös synnynnäinen tilanne. Sikiön kehityksen aikana meidät kasataan kokoon tavallaan kahdesta puoliskosta. Mikäli kaikki ei loksahdakaan paikoilleen niin kuin poliisikoulun palikkatestissä, saattaa saumakohtaan jäädä käytävä. Se on pinnaltaan ihon peittämä ja alkaa ajan mittaan hilseillä kuten kunnon ihon kuuluukin. Tällöin onkalo täyttyy lopultamöhnällä, mikä tulehduttaa tunnetuin seurauksin.

Koska tuoreemmissa teksteissä tästä mahdollisuudesta lähinnä vaietaan, panin soittaen tunnetulle puukkomiehelle professori Ilmo Kellokummulle. Tavoitin hänet kirjoittamisen hetkellä lohia narraamasta jylhien vuonojen maasta. Ilmo vahvisti nuoruudessani saamani opin paikkansapitävyyden tänäkin aikana. Yleisimpänä mahdollisuutena hänkin piti karvatuppiteoriaa, mitä myös jenkkitaudiksi mainitaan: leveä hautuva takapuoli auton nahkapenkkiä vasten on omiaan provosoimaan karvatupen tulehduksen – karva irtoaa ja ihoon jää reikä, josta pääsee epäpuhtauksia ihon alle.

Siellä missä on paise, sinne pitää tökätä puukko – paitsi peräaukon seutuun, jonka paiseet hoidetaan päivystyksellisesti sisäkautta asiaan perehtyneen kirurgin toimesta. Alueelle voi muuten kehittyä vaikeahoitoinen fisteli (käytävä suolesta iholle).

Sinus pilonidalis ei parane pelkästään antibiootilla, vaan se pitää vetää puukolla reilusti auki. Alussa voi hetken tilannetta kypsytellä, mutta yleensä potilaan hakeutuessa hoitoon märkää saadaan viillosta herkullinen määrä. Paiseen pinta puudutetaan, mutta valitettavasti täysin kivutta kunnon paisetta ei tuolta alueelta puristeluineen päivineen pysty avaamaan. Palkintona on kuitenkin melkoisen kivun jääminen polin pritsille. Jatkossa kunnollisesti avattua paisetta suihkutetaan reippaasti pari kertaa päivässä ja käytetään sopivia haavanhoitotuotteita.

Mikäli paise uusii kuvaamallasi tavalla, on tarpeen suorittaa rauhallisessa vaiheessa alueen kirurginen saneeraaminen ja tarvittaessa synnynnäisen onkalon poisto. Silloin tällöin pakaravaossa näkyy silmänvaraisesti selvä pistemäinen onkalon ulostuloaukko.

Ukin on syytä ohjata lapsenlapsi puukkohenkilön tutkimukseen ja hoitoon.

Julkaistu: 6.12.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.