Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten diabetes pysyy kurissa?

KuvatFotolia
Julkaistu: 18.7.2019

Kysymys:

Olen lukenut, että ­sokeriarvo 11 on diabeteksen raja. Onko tuo raja kahden tunnin arvo vai korkein arvo? Kuinka korke­alla arvo saa käydä, jos se kuitenkin kahden tunnin päästä on 10 tai alle? Diabeteshoitaja sanoi, että sokeriarvo voi terveilläkin nousta lukemaan 18. Joissain taas luki, että terveellä se ei missään olosuhteissa nouse yli 7,8:n.
Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestä! Nyt on mahdollista korjata monta väärinymmärrystä yhdellä iskulla. On syytä kerrata tämänhetkiset diabeteksen diagnostiset kriteerit.
Kohonnut paastoglukoosi: 7 mmol/l tai yli, oireettomalla vähintään kaksi kertaa.
Verensokeri sokerirasituskokeessa kahden tunnin kohdalla 11 mmol/l tai yli, oireettomalla vähintään kaksi kertaa. Jos ­potilaalla on hyperglykemiaan sopivia oireita ja kertamittauksen tulos on yli 11 mmol/l, ­riittää yksi mittaus.
HbA1c 48 mmol/l tai yli: matalampi taso ei sulje pois diabetesta. Anemiassa Hb on matala, jolloin HbA1c:n arvo voi olla teknisesti liian korkea. Tuoreessa diabeteksessa se taas ei ole välttämättä ehtinyt vielä nousta (koskee yleensä lähinnä insuliininpuutosdiabetesta).
Olet saanut siinä oikean käsityksen, että verensokeriarvo 11 mmol/l on diabeteksen raja kahden tunnin sokerirasituksessa. Yhden tunnin arvoa käytetään vain raskausdiabeteksen diagnostiikassa. Terveillä verensokeri ei nouse 18:sta mmol/l missään oloissa. Heti aterian jälkeen se voi toki hipoa kymmentä ja miksei hetkellisesti ylikin, riippuen aterian hiilihydraattien määrästä ja laadusta.
Lähinnä tyypin 2 diabeteksessa ja raskausdiabeteksessa käytetään sokerirasituskoetta. Se perustuu siihen, että reilu toinen puoli kakkostyypin diabeteksesta saadaan kiinni sokerirasituksen kahden tunnin arvon tai ylipäänsä aterian jälkeisen mittauksen (kaksi tuntia ­ateriasta) perusteella.
Sokerirasituskoetta edeltävästi paastotaan yön yli (yli 12 tuntia). Aamulla laboratoriossa määritetään paastoverensokeri, minkä jälkeen potilas juo 75 g sokeriliuosta. Seuraavaksi verensokeri mitataan kahden tunnin kohdalla sokeriliuoksen nauttimisesta. Yhden tunnin arvoa käytetään vain etsittäessä raskausdiabetestä, jonka kriteerit ovat erilaiset kuin diabeteksen.
Jos paastoarvo on 6,1–6,9 mmol/l, puhutaan suurentuneesta paastoarvosta (IFG – impaired fasting glucose). Jos kahden tunnin arvo on sokerirasituskokeessa 7,8–10,9 mmol/l, puhutaan heikentyneestä sokerin siedosta (IGT – impaired glucose tole­rance).
Kertomasi arvo 7,8 tarkoittaa siis sitä, että sen alapuoliset arvot tulkitaan sokerirasituskokeessa kahden tunnin kohdalla normaaleiksi.
On hyvä, että diabetes kiinnostaa. Kakkostyypin diabeteksesta on sukeutunut kansansairaus, mikä liittyy väestön dramaattiseen lihomiseen ja vähentyneeseen fyysiseen aktiviteettiin. Erityisesti jos ­suvussa esiintyy tyypin 2 diabetesta, Kiminkinen kieltää ehdottomasti lihomasta ja liikkua pitää reippaasti, sillä näillä konsteilla estetään ja hoidetaan tyypin 2 diabetesta. Lääkkeiden merkitys on toissijainen, ja ne tulevat yleensä kyseeseen vasta sitten, elleivät elämäntapamuutokset toteudu. Kiminkinen kieltää kaikkia naisia sairastumasta tyypin 2 diabetekseen, eikä se ole terveellistä miehillekään. Syystä, jota emme tunne, kakkostyypin dia­betes altistaa naisia huomattavasti miehiä enemmän sepelvaltimotautikuolemille.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.