Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Mitä vaaroja unilääkkeisiin liittyy ja miten niistä pääsee eroon?
Julkaistu 2.6.2017
Apu

Kysymys:

Olen juuri 63 vuotta täyttänyt sairauseläkkeellä oleva nainen. Minulla on ollut 12 vuotta Sepram-lääkitys. Lisäksi on nivelreuma, joka on ollut ”sammuksissa” kohta viisi vuotta. Käytän nukahtamiseen Imovanea puolikkaan tabletin illalla. Olen jäänyt niin sanotusti koukkuun (5 v. käyttänyt) enkä osaa nukahtaa enää ilman.

Mitä mieltä olet Imovanesta? En ole huomannut sivuoireita enkä tokkuraista oloa aamuisin, ja nukun hyvin. Vaikuttaako Imovanen syöminen muistiin, eli voinko sairastua dementiaan?

Taannoin kirjoitit Imovanesta Avussa ja suosittelit jotain mielialalääkettä, joka myös antaa hyvän unen. Voisiko tämän lääkkeen ehkä vaihtaa Sepramin tilalle ja päästä sillä tavalla eroon Imovanesta?

Vastaus:

Oikein hyvä, että kerrataan näitä ”unilääke” asioita. Sanan varsinaisessa merkityksessä ”unilääkkeitä” ei ole olemassakaan – sellaisia, jotka oikeasti kohentaisivat fysiologista unisykliä. 

Imovane sisältää tsopiklonia, joka kuuluu bentsodiatsepiineihin (bentso). Olet oikein ymmärtänyt, että näistä yritämme päästä eroon ”unilääkkeinä”. Nuori lääkäripolvi on hyvän opetuksen saanut, joten kesäkandeilta on turha toivoa reseptiä tai sen uusimista. 

Bentsoihin liittyy vino pino epätoivottavia ominaisuuksia. Ne poistavat tehokkaasti ahdistusta, minkä vuoksi pillerijaksoa on vaikeaa lopettaa, koska lääkkeen käyttäjälle saattaa tulla epämiellyttävän ahdistava olo, joka helpottaa, kun nappaa pillerin suuhunsa: koukku jää suupieleen. 

Bentsot voivat aiheuttaa amnesiaa: ei muista, mitä on touhunnut lääkkeen vaikutuksen aikana. Ne voivat heikentää lihasvoimaa, mikä ei välttämättä ole vanhemmalla iällä terävimmillään, etenkään yöllisellä pissalla. Niihin voi liittyä suorituskyvyn laskua vielä aamulla, jos pillerin ottaa yöllä. Lääkkeen annostuksella on taipumusta nousta, ja pitkäripaisen tuotteiden kanssa käytettynä voi käydä köpelösti. Liika-annostus on otettava huomioon tajuttomien päivystyspotilaiden tapauksessa.

Kiusallisinta on se, että bentsot laimentavat signaaliahdistusta – tunnetta oikeasta ja väärästä. Yhdessä amnesian kanssa seuraukset saattavat olla arvaamattomia, kun väkivaltaan taipuvainen sekakäyttäjä hankkii bentsoja kadulta. Tämä on tavallisen surullinen tie vankilakierteeseen traagisine seuraamuksineen. Ne lääkärit, jotka ovat tekemisissä koko väestön kirjon kanssa ymmärtävät bentsojen vaarat paremmin kuin muutamat ”eliittipotilaisiin” keskittyneet yksityispsykiatrit. 

Tämä on tämänhetkinen tieteellinen näkemys bentsoista. Oleellista on estää niiden valuminen katukauppaan. Kansanterveyden näkökulmasta on kohtuutonta, että koet syyllisyyttä pienestä annoksesta Imovanea. Olet pitänyt sen koko ajan samana. Lääketieteelliseltä kannalta pikkubentson jatkuvasta käytöstä ei ole kuitenkaan todettu hyötyä uni-indikaatiossa. Pikemminkin päinvastoin: lääkityksen lopettaneet nukkuvat lopulta paremmin. 

On mahdollista, että bentsot voivat vaikuttaa kognitioon (korkeammat aivotoiminnat). Ei kuitenkaan voi perustella, että käyttämäsi annos voisi johtaa dementiaan. Tavastasi on tuskin pitkäkestoista, merkittävää haittaa terveydellesi. 

Tiede osoittaa, että turvallisinta olisi luopua murunen kerrallaan Imovanesta, vaikkapa muutaman kuukauden aikana. Et voi tehdä sitä yhtäkkiä, sillä muuten hypit seinille. Erittäin pieni annos doksepiiniä tai mirtatsapiinia, jotka ovat mielialalääkkeitä, voisi olla kokeilemisen arvoinen. Niiden kanssa pitää muistaa, että annoksen suurentaminen kumoaa väsyttävän vaikutuksen. Annos on myös niin pieni, että se ei välttämättä ole riittävä mielialan kohentamiseen. Uskoisin, että tapauksessasi se olisi kokeilemisen väärtti. Keskustelepa asiasta lääkärisi kanssa. 

Korostan vielä, että uusille potilaille en itse enää määrää bentsoja uni-indikaatiolla. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.