Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mitä riskejä hoitamaton suu aiheuttaa?

KuvatFotolia
Julkaistu: 18.2.2019

Kysymys:

Olen huolissani vähän yli 60-vuotiaasta veljestäni, jonka suu ”mätänee päähän”. Tiedän, että hammaskalusto kuuluu hammaslääkärin alaan, mutta uskon ettei veljeäni ole tarpeeksi evästetty suun hoitamattomuudesta – tai hän ei ole halunnut kuunnella. Hän kävi vuosia sitten arvioittamassa tilanteen. Silloin mietittiin siltoja, implantteja ja tukirakenteita. Nyt tilanne taitaa olla räjäytystä vaille valmis. Hänen suunsa näyttää tippukiviluolalta, jossa ylhäältä tulevat piikit kohtaavat alakerran tyngät. Ennen veljeni nauroi komeat hampaat loistaen niin että kitarisat paistoivat, nyt hän hihittää partansa ja viiksiensä suojassa pannen käden vielä eteen. Tuntuu pahalta.

Kerrotko, mitä vaaroja hoitamattomasta suusta koituu pahan hajun ja esteettisesti ikävän näkymän ohella. Veljelläni ei tietääkseni ole perussairauksia, mutta hän polttaa hieman. Alkoholia hän ei käytä. Hän liikkuu paljon, ui, pyöräilee, kävelee ja retkeilee. Hän on pituuteensa nähden laihaa sorttia. Kälyni mukaan hän kuorsaa paljon, eli suu on kuiva aamuisin. Isämmekään ei aikanaan suostunut ottamaan tekohampaita. Hän kuoli keuhkosairauteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Käy myöntäminen, että kansanterveys on edistynyt eniten juuri hammashuollossa. Veljesi kuitenkin tekee tässä poikkeuksen. 1960-luvulla saattoi vielä saada rippilahjaksi tekohampaat, jos niitäkään. Nyt hampaiden hoitoa ja tietoa suun terveydestä on saatavilla sitä vastaanottaville.

Voi vain hajun kera arvailla, miten valtavaa tulehduspesäkettä veljesi suussaan kantaa. Sieltä voi lehahtaa tulehdus vaikkapa sydämen läppään, jos sellainen sairaus sattuisi olemaan. Lisäksi tulehdus provosoi mahdollisten valtimoahtaumien repeämistä, jolloin seurauksena saattaa olla sydän- tai aivoinfarkti. Yleisellä elimistön tulehdustilanteella on lisäksi vaikka mitä tunnettuja ja tuntemattomia harmeja. Veljesi terveet elämäntavat toki vähentävät näitä riskejä.

Ennen suurempia ja mielellään pienempiäkin leikkauksia hampaat pitää laittaa kuntoon. Tekoniveltä ei ryhdytä asentamaan aiemmin, sillä sen tulehtuminen muodostuisi suureksi vaaraksi ja tulisi myös tavattoman kalliiksi. Tupakoidakaan ei passaa, sillä moinen tapaa heikentää paranemisprosessia kaikissa leikkauksissa ja myös hammastoimenpiteissä – verenkierto heikkenee pienissä suonissa.

Veljellesi tulee markkinoida kokonaisratkaisua: hammaskaluston kokonaisremontti, vaikka sitten kertalaakilla nukutuksessa, mikäli pelko on esteenä. Tällöin riskit siltä osin lähtisivät kuin kuppa Töölöstä ja uusilla legoilla hymy palaisi kasvoille kuin Andy McCoylla. Kyllä niillä taas kelpaisi naista naurattaa.

Lisäselvitykseksi asian kääntöpuoli: mikäli potilaalla on tekonivel, hän ei tarvitse tavanomaisessa tapauksessa antibioottisuojaa hammastoimenpiteiden yhteydessä. Sama pätee nivelreumalääkitykseen. Vielä tärkeämpi asia on se, ettei eteisvärinäpotilaan antikoagulanttihoitoa (veren hyytymistä estävää) pidä tauottaa vastaavassa tilanteessa. Yksi potilaani sai tässä yhteydessä vakavan aivoinfarktin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.