Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mistä äkillinen nilkkakipu johtuu?

KuvatFotolia
Julkaistu: 21.10.2018

Kysymys:

Yhtäkkiä yöllä alkoi nilkkakipu takana nilkassa. Jalkaa särkee, enkä tahdo päästä kävelemään. Tällaista ei ole ennen ollut. Aiemmin oli oikea jalka polvesta ja reidestä kipeä, nyt särkee ­vasen nilkka. Olen altistunut homeelle ja allergisoitunut pahasti. Mistä tämä johtuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei ainakaan homeesta ja allergiasta. Unohda ne tässä tilanteessa, vaikka tekisi kipeää kuin entisellä jääkiekkoilijalla. Uskallan tietoisesti ja uhka­rohkeasti puolustaa tässäkin tiedettä. Näyttö pitää saada, muuten olisimme puoskareita kaikki tyynni.

Vesivahingoissa ja toden­netuissa sisäilmaongelmissa emme tarvitse pääsääntöisesti lääkäriä vaan kirveshenkilöä – ja sitä, että rakentamisen käytännöissä on syytä pakittaa pari vuosikymmentä ja ottaa oppia perinnerakentajista. Milloin sisäilmaongelmat syntyivät? Silloin, kun terveitä hirsikouluja alettiin korjata nyky­laminaateilla ja liimoilla ja katoille pystytettiin helvetinkoneita: alipaineistettuja ilmastointilaitteita. Ei tässä muuta kaivata kuin pienemmille paikkakunnille hirsikouluja, ikkunat auki ja kersat välitunneilla pihalle. Tällainen pytinki säilyy terveenä parisataa vuotta. Aamen!

Mikä nilkkaasi vaivaa? Kun ikää tulee, ruostuvat nivelet ja muut rakenteet. Muistan yhden yön, tuhansistani erään. Jalkaani alkoi särkeä aivan ­infernaalisesti. Tiedän toki, ­että poden nivelreumaa, mutta ei se siihen mitenkään sopinut. Kihtikään ei kolkutellut oven takana. Juossut olin tietenkin, mutta juossut olin ennenkin. Pistin poskeen suosikkitulehduskipulääkkeeni ja mitä tapahtuikaan: ihmeparantuminen. Aamulla kaikki oli ohi kuin tiheästi toistuvat vanhanpojan naimahuolet.

Ei sitä aina voi tietää, mistä kaikki johtuu. Lopputulema lienee tärkein. Mielestäni kovin väärin ei voi parantaa, jos tulos on toiminnan kohdetta tyydyttävä, minkä usein unohdamme. Paraneminen on monimutkainen prosessi. Tietenkin vakavissa elämää uhkaavissa sairauksissa faktoja ei ­pidä ohittaa. Näissä tilanteissa ihmeparantumisista on äärimmäisen hataraa näyttöä, vaikka toisin uskotellaankin.

Harvasta syystä kipu alkaa yhtäkkiä nivelessä keskellä ­yötä. Kertomallani tavalla ja nopeahkosti ohittuvasti se on mahdollista kuten itselläni, mutta päiviä jatkuvassa tapauksessa tulee mukaan muitakin muuttujia.

Tyypillinen on kihti. Sehän tarkoittaa ”kusta” päässä. Elimistössä majailee liikamitoitetusti virtsahappoa, mikä kiteytyy tyypillisimmin kylmässä – siis ukkovarpaan tyvessä tai vaikka nilkassa. ­Kiteet ovat teräviä kuin neulat, minkä vuoksi reaktio tulee ymmärrettäväksi. Kipu alkaa melko nopeasti ja usein yöllä. Potilas saapuu vastaanotolle laitimmaista jalkaansa vetäen. Nilkan kihdissä taudinkuvaa hallitsee yleisimmin nivelen turvotus, lievä käsin kosketeltava alueen lämpö ja haalea punoitus.

Tutkimatta en voi tietää, mikä Sinua vaivaa. Nilkkasi tai ­akilleen seutusi saattaa olla ­liikakuumentunut, muuten ­tulehtunut tai Sinulla on kihti. Ruostunut nivel saattaa erittää rasituksen provosoimana nestettä – siis voidetta, mikä osoittautuu liikamitoitetuksi ja hoituu punktoimalla nivel ja kortisonia tilalle ruiskauttamalla. Reilumman tulehduksen tai äkillisen verenkiertohäiriön merkit tunnistaisit todennäköisimmin itsekin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.