Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi jalka menee alta?

Julkaistu: 17.12.2018

Kysymys:

Mieheni, vähän yli 60 vuotta, pelkää lääkäreitä kuin ruttoa. Hän on hoikka, ­eikä selkävaivojen lisäksi ole juuri muuta ollut. Polvet on tähystysleikattu noin 20 vuotta sitten. Nyt hän valittaa välillä, että jalat (lähinnä toinen) meinaavat mennä alta. Olen huomannut tämän usein, kun hän on ­lähtenyt liikkeelle istumasta. Mutta mitään vikaa ei kuulemma ole. Mies liikkuu ­paljon ja syö vähän.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lääkärin pelko on viisauden alku, tuntuu itsenäisen valtakuntamme perinneuros ajattelevan. Omena päivässä pitää maalaislääkärin loitolla. Lieneekö miehesi omenien suurkuluttaja?

Ei mies oikeasti tyhmä ole. Kyllä hän satunnaisesti ajattelee – joskus jopa maalaisjärkisesti. Lisäksi on melko tavallista, että lääkäriä ­pelätään – erityisesti hammaslääkäriä, mikä todentuu sukupolvikokemuksenvaraisesti realistiseksi.

Miehesi harrastama reipas liikkuminen takaa parhaalla mahdollisella tavalla myös sängyssä peiton heilahtamisen, toteaa tässä ikätoveri.

Polvien tähystysleikkaus luokittui standardiksi lääke­tieteen nykyhistorian keskivaiheilla (1970–90-luvuilla). Tutkimuksen edetessä toimenpide todettiin vaikuttamattomaksi, joten se on kohdannut inflaation varsinkin julkisessa terveydenhuollossa. Ikääntymiseen liittyvien polven rakenteiden monipuolinen putsailu tähystimen kautta ei kuulu enää käypäiseen hoitoon.

Saarijärven poika, pitkänhuiskea lentopalloilija, Tampereella vaikuttava ortopedian professori Ville Mattila sanoo asian niin kuin se on: ”Kyllä se siellä morttelissa jauhautuu”. Tällä hän tarkoittaa vanhenevan nivelkierukan rispaantumisen/repeämän hoitamista.

Nyt on näyttöä jo siitäkin, että polven lukkiutumista aiheuttava ikäkierukka paranee jalalla tallaamalla. Tietenkin eri asia ovat erityisesti nuoremmalla iällä tapaturmat, joiden hoidossa on usein lähdettävä puukkolinjalle. Lisäksi satunnaiset tapaukset voivat vaatia yksilöllisen lähestymisen.

Polven hoidon alkuhämärissä, eikä nyt niin monta vuosikymmentä sitten, kierukoita poistettiin radikaalisti avoleikkauksilla. Se merkitsi melkoista puuttumista nivelen sisäiseen autonomiaan. Kun iskunvaimennin vietiin, polvi alkoi kulua, mikä johti noin 10 vuoden aikajänteellä tekonivelleikkaukseen. Tähystyksen yhteydessä korjailu ei ole yhtä traumaattista, mutta kuitenkin vaikutuksiltaan samansuuntaista. Jo ­verenvuoto muodostuu nivelkalvolle haitalliseksi.

Koska miehesi liikkuu paljon, tuskin taustalta paljastuu pahaa vikaa. Pitkä aika tähystyksistä todentaa tehdyt leikkaukset ”helliksi”. Ensimmäisenä tulee kuitenkin mieleen, että polvet alkanevat ruostua. Polven kuluminen voi aiheuttaa satunnaista jalan mene­mistä alta.

Jalkojen pettäminen saattaa olla merkki todella pahasta sairaudesta. Koska saan ymmärryksen, että miehesi liikkuu aropupun lailla, uskallan niistäkin mainita (ne eivät tule hänellä kyseeseen). Vaikeat neurologiset sairaudet kuten MS ja ALS aiheuttavat lihasheikkoutta.

Lisäksi kyseeseen tulevat muutkin tilat, jotka saavat oikosulun jalkaan vievään hermotukseen aivan keskushermoston päänupista alkaen. Kuitenkaan oireet näistä ja lihassairauksista eivät lopulta jää huomiota vaille.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.