Apu

Kysy Kiminkiseltä: Jalkoihin sattuu ja niitä pistelee, mitä teen?

KuvatFotolia

Kysymys:

Olen 59-vuotias nainen. Liikun jonkun verran, ja minulla on todettu diskusdegeneraatiota LIII/IV ja L V/S I sekä lievää alkavaa spondyloosia. Nyt varpaita on pistellyt noin kahden kuukauden ajan. Kivun vuoksi en pysty pitämään peittoa jaloilla yöllä. Nykyään kipua ja pistelyä on kokopäiväisesti. Olen käynyt terveyskeskuksessa ja kaksi kertaa fysioterapiassa. Sain jumppaohjeita selälle ja jaloille. Olen niitä tehnytkin, mutta ei ole auttanut. Mitä teen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Selässäsi todetut muutokset eivät sellaisinaan selitä oireitasi, olivatpa kyseessä sitten tavalliset röntgenkuvat tai magneettikuvat. Vastaavia tavataan käytännössä jokaiselta ikäiseltäsi, jos kuvaamaan ryhdyttäisiin. Selän röntgenkuvissa todetut kulumamuutokset eivät keskimäärin ylipäänsä korreloi potilaan tuntemiin oireisiin.

Jos kyseessä olisi selkärangan tasolla hermorakenteita painavan prosessin oire, puhutaan heijastekivusta, joka aiheuttaisi puutumista ja pistelyä. On vaikeaa kuvitella, että se tekisi varpaat paikallisesti aroiksi. Jos peittoa ei kykene pitämään päällä, miten sitten varpaat käyttäytyvät kengissä kävellessä? Jos oire olisi näin paha, olisit siitä varmaan erikseen maininnut.

Jos varpaat ja jalkaterät ovat paikallisesti kipeät, on vika niiden rakenteissa (nivelrikko, reuma jne.). Kihti ei vaivaa näin pitkään ja molempia jalkoja kuin poikkeustapauksissa. Valtimoverenkierron vajaus koittelee terveellä ikäiselläsi näin ankarasti ja vielä molempia jalkoja kovin epätodennäköisesti. Tosin juuri näin ikäiselläsi akuutin iskemian (valtimoverenkierron vaje) toisessa jalassa polvesta alaspäin, mutta tapauksessasi se olisi taatusti huomattu – niin sokea ei voi lääkäri olla.

Oire voi tietysti maskeerautua pitkään kestäessä, joten jos tilanne on hankala, tulee suorittaa tarkemmat tutkimukset: alaselän magneettikuvaus ja sähköhermotutkimus jalkoihin (ENMG), joilla ohitetaan hermoratojen sairaudet/painanteet. Jalkojen valtimoverenkierto tulee selvittää nilkka-olkavarsi painemittauksella (ABI), ja jalkateristä tulee napata röntgenkuvat. Oireesi ei sovi levottomiin jalkoihin, mutta senkin vuoksi Sinut tulee tarkemmin haastatella. Voi hyvin olla, ettei mitään löydy ja oire väistyy.

Julkaistu: 5.4.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.