Apu

Kysy Kiminkiseltä: Jalkaterien velttous

Julkaistu: 14.3.2016

Kysymys:

Olen urheilullinen, liikkuvainen 72-vuotias maatalon asuja. Olen vuosien varrella kokenut yhtä ja toista. Noin 25 vuotta sitten sairastin rintasyövän. Rinnasta leikattiin lähes puolet pois ja kainalo siivottiin. Sain sädehoitoja ja sytostaattihoitoja. Tältä osin kaikki on hyvin. Umpilisäke on poistettu, kohdunpoisto tehty ja tyrä hoidettu.
Pari vuotta sitten todettiin diabetes. Mitään oireita tai vaivoja ei ollut, mutta yllätyskokeessa veren sokeriarvo oli 21. Tähän on nyt lääkityksenä Glucophage 500 mg 2 × 2 päivässä. Lisäksi on verenpaine- ja kolesterolilääkkeet.
Nyt on vuoden aikana sattunut kaksi kohtausta – mistä johtuvatkaan. Istun rauhallisesti (ei pitkää aikaa), ja kun nousen ylös, vasen jalka tekee tempun, nilkasta alaspäin ei ole mitään. Jalka on tunnoton ja jalkaterä ihan veltto, vääntyy, taipuu ja menee ihan nurin. Astuessa jalka vääntyy ja venähtää. Tulee sisäistä verenvuotoa, jalkaterä turpoaa, ja on kipua. Kävely on kivuliasta sitten, kun saa kantapään maahan. Tätä kestää muutaman päivän. Sitten turvotus alkaa laskea, ja kaikki on taas hyvin. Mistä tämä johtuu? Onko syynä diabetes?
Näytä vastaus

Vastaus:

Hellevi
Sinulle on tullut kaksi kertaa vasempaan jalkaan äkillinen peroneuspareesi, joka korjaantuu itsestään muutamassa päivässä. Vaiva tarkoittaa sitä, että jalkaterä on kuvaamallasi tavalla lepsun voimaton etkä saa sitä itse nostamalla maasta ilmaan, vaan sinun pitää nostaa ensin polvi koukkuun, jolloin jalkaterä roikkuu. Vastaanotolleni tuli kerran ripulin jälkeisen polyradikuliitin saanut mies, jolla oli molemmissa jaloissaan peroneusheikkous. Hän kuvasi etenemistään mainiosti: ”Kävelen kuin tiine ankka.”
Peroneuspareesissa vika voi olla johdossa joko selän tasolla tai hermoissa alempana – toki myös aivohalvauksissa voi esiintyä alueen velttoutta etenkin alussa (jatkossa jäykkyyttä). Klassinen mansikanpoimijan tauti Suonenjoella tarkoittaa sitä, että kun äkkiseltään könyää polvillaan mansikkamaalla, peroneushermo vaurioituu paineessa polven syrjällä venytyksessä maata vasten. Vaiva korjaantuu tässä tapauksessa itsestään kuukaudessa parissa. Joskus vaiva voi johtua perinnöllisestä haurashermo-oireyhtymästä, mutta silloin korjaantuvia pareeseja ilmaantuu yleensä muuallekin.
Tyypillisin peroneusheik-kous aiheutuu välilevytyrän painaessa hermojuurta lannerangassa iskiaksessa. Taannoin laboratoriohoitajamme tuli töihin, ja kun hän nousi autosta, paukahti toinen jalkaterä veltoksi. Tyrän aiheuttama painanne poistettiin leik-kauksella vielä samana päivänä pysyvän hermovaurion estämiseksi. Lievää peroneusheikkoutta iskiaksen yhteydessä voi huoletta seurata, mutta täydellinen pareesi edellyttää pikaista tutkimusta ja hoitoa.
Tapauksessasi kyse ei ole tilapäisestä jalan huonosta asennosta johtuvasta puutumisesta, vaan ihan oikeasta lepsumisesta. Jos tulisit tuossa tilassa vastaanotolleni jalkaterä ihan velttona, toimittaisin Sinut oikopäätä päivystyksellisesti alaselän magneettitutkimukseen. Pitäisi sulkea kiireesti pois, painaako selän tasolla jokin hermorakenteita ja pitääkö aiheuttaja poistaa. Painanne ei ole aina välilevytyrä, vaan siellä voi olla vaikka osteoporoottinen murtuma tai jopa kasvain (myelooma, etäpesäke), joskin näistä luulisi aiheutuvan jo paikallisiakin oireita.
Jalkasi turvotus ja verenpurkaumat johtuvat siitä, että veltto nivel siteineen vaurioituu helposti – siksi sitä pitää tukea halvauksen aikana sidoksin tai ortoosein. En osaa suoralta kädeltä sanoa, mistä ohimenevät pareesisi johtuvat. Sokeritauti yksin ei niitä aiheuta, vaikka korkea verensokeri on myrkkyä hermoille siinä missä solumyrkytkin, joita olet joutunut käyttämään. On syytä hipsiä tutkimuksiin: lääkärin suorittama aistinvarainen tutkimus ensin, sitten mahdollisesti lannerangan röntgen- ja magneettikuvaus sekä sähköhermotutkimus (ENMG). Niiden jälkeen ollaan toivottavasti viisaampia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.