Apu

Kysy Kiminkiseltä: Helpottaako osteotomialeikkaus polvinivelen toispuoleista kipua ja kulumaa?

KuvatFotolia
Julkaistu 7.6.2019

Kysymys:

Polvessani on todettu kulumia ja polvi­kierukka on revennyt sisäreunalta. Osteotomia tehtiin keväällä. Leikkauksen jälkeen minulla on edelleen kipuja. Jalan asento on muuttunut häiritsevän paljon pihdiksi.

Toisessa polvessa on sama ongelma, ja nyt se on todella kipeytynyt rasituksesta, kun olen joutunut varaamaan sille leikkauksesta toipuessa.

Kannatatko ylipäätään ­osteotomiaa? Veljelläni os­teotomialeikkaus onnistui ­aikoinaan. Kivut poistuivat ja elämänlaatu parani sata­prosenttisesti. Itse olen ­edelleen epäileväinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Osteotomialla tarkoitetaan alaraajan mekaanisen kuorman siirtämistä nivelrikon vaurioittamalta sääri- ja reisiluun väliseltä nivelpinnalta terveemmälle nivelpinnalle. Jos polvinivelen sisempi puolisko on painunut kasaan, katkaistaan sääriluu yläosastaan ja käännetään säärtä ulospäin (HTO, high tibial osteotomy). Jos nivelen ulompi puolisko on tuhoutunut, tehdään temppu reisiluun alaosaan (LFO, low femoral osteotomy). LFO on huomattavasti harvinaisempi kuin HTO.

Osteotomia sopii hoidoksi ­alle 60-vuotiaille, joilla on toimintakykyä haittaava polvinivelen toispuolinen kuluminen – toisen puolen tulee olla terve. Valtaosan potilaista on todettu hyötyvän toimenpiteestä pitkäkestoisesti, ja tekonivelleikkausta voidaan siirtää pitkään.

Tutkimustulosten perusteella osteotomiaa käy kannattaminen. Vastaanotollani kävi nainen, joka kertoi elämänsä muuttuneen kaikin tavoin operaation jälkeen: kipu ja lääkepölly lähtivät kuin telkkä pöntöstä, ryhti parani selän tasolla ja hän pääsi taas liikkumaan, mistä koitui monipuolista ­terveyshyötyä. Veljesi tuntuu olevan samaa maata.

Anna elimistöllesi vielä aikaa löytää uusi tasapaino. Heti seuraavaan hengenvetoon on kuitenkin ymmärrettävä, ettei toki kaikki aina yksilö­tasolla onnistu. Vaikka kyseessä ei olisikaan maanantai­kappale, ihminen on sen verran monisärmäinen eläväinen, ­ettei sen kaikkia kallistuksia ja kulmia pysty veitsellä viilaamaan. Joskus kaikki onnistuu, joskus sitten taas ei. Toivokaamme parasta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.