Apu

Kysy Kiminkiseltä: Anemia infarktin jälkeen

Julkaistu: 6.9.2018

Kysymys:

Miehelläni, 62, oli pari kuukautta sitten sydäninfarkti. Yksi suoni oli tukossa, ja tehtiin pallonlaajennus. Nyt viikkoverenpaine on ollut 112/67 ja syke 55–60. Hemoglobiini 90 ja laskee edelleen. Voimat ovat vähissä. Lääkäri on puhunut, että tehdään gastroskopia ja paksusuolen tähystys, vaikka mitään kipuja ei ole. Lääkitykseen kuuluvat Asa-Ratiopharm 100 mg, Atorvastatin 80 mg, Bisoprolol Accord 2,5 mg ja Brilique 90 mg.

Mistä on kyse?

Näytä vastaus

Vastaus:

Valtimoiden sisäseinämissä roskakuskin toiminta todentuu vajaaksi, erityisesti sepelvaltimoissa. Se merkitsee sitä, että pienet pahanlaatuisen kolesterolin hiukkaset pääsevät kärkkäästi tarttumaan niihin. Alulle voi päästä prosessi, missä valtimoihin syntyy kolesterolimössöstä ja sidekudoksesta koostuva plakiksi kutsuttu ahtauma.

Elämisen tapojen osoittautuessa huolimattomiksi, mitä usein geeniperimä vahvasti säestää, ahtaumaan syntyy tulehduksen katalysoimana repeämä (en tarkoita, että miehesi olisi välttämättä elänyt suurpiirteisesti, sillä hyytymiä voi joskus syntyä, vaikka eläisi kuinka siivosti). Luonto yrittää korjata sitä kutsumalla paikalle verihiutaleita (trombosyytti), minkä tarkoituksena on muodostaa hyytymä kuin minkä tahansa haavan tapauksessa. Valtimon sisällä hyytymä ahtauttaa tai peräti tukkii valtimon aiheuttaen paikallisen kuolion sydänlihakseen (sydäninfarkti).

Miehelläsi ahtaumamoskat on puristettu pallolaajennuksella valtimon seinämään. Mahdollisesti on viritetty verkko (stentti) varmistamaan suonen pysymistä auki. Toimenpiteen jälkeen on tarpeen lyödä trombosyyttejä turpaan niin, että laajennettuun kohtaan ei muodostuisi hyytymää. Koska laajennuksessa käytetään suonen näkökulmasta merkittävää väkivaltaa, on vaurioitunut valtimon seinämä luonnollisesti altis keräämään paikalle trombosyyttejä. Siksi miehellesi on määrätty kahdenlaista trombosyytti-inhibiittoria: perinteinen asetosalisyylihappo ja yleensä vuoden ajaksi toimenpiteestä lukien Brilique (riskitapauksissa joskus pitempäänkin).

Ongelmaksi on muodostunut anemia (hemoglobiinin lasku), minkä syy tulee selvittää. Koska anemia on tullut sydäninfarktin yhteydessä, ensimmäisenä tulee mieleen verenvuoto jossain kohtaa ruoansulatuskanavassa. Niinpä miehellesi on aivan oikein päätetty työntää taipuisa putki ruokaputken molemmista päistä sisään (älä huoli, putki pestään välillä).

Koska sairastuminen sydäninfarktiin muodostaa melkoisen stressin, ei vatsahaavan kehittyminen olisi yllätys. Siksi aloittaisin tähystyksen ruokaputken yläpäästä (gastroskopia). Elämän ollessa yllätysten karikko on syytä kopaista paksusuoltakin, mikäli anemisoitumisen syy ei löydy putken yläpäästä.

Trombosyytti-inhibiittorit luonnollisesti lisäävät verenvuodon vaaraa, minkä vuoksi asperiiniakaan ei ole syytä käyttää tukosten estoon sellaisilla yksilöillä, joilla ei ilmene selvää tukosriskiä. Miehesi tapauksessa sinänsä erittäin tarpeellinen lääkitys saattaa olla provosoimassa ruoansulatuskanavan verenvuotoa.

Anemian selvittely alkaa tarkastelemalla punasolujen kokoa verenkuvasta, jolloin on pääteltävissä, onko mahdollisesti taustalla raudan tai B12-vitamiinin puutos. Vuodossa punasolujen koko ei ainakaan alussa muutu, elleivät vuodon pitkittyessä rautavarastot ala piiputtaa. Verenkuvasta tarkastellaan samalla muutkin luuytimen tuottamat verisolut. Harvinaisissa tapauksissa jokin lääke voi aiheuttaa koko luuytimen tai jonkin sen tuottaman solulinjan laman.

Kerran soittelin appeni verikokeista. Sihteerini ihmetteli, kun trombosyyttejä oli vain yksi kappale (tosin perään pitää lisätä potenssiin 9). Vaarilla olikin esiintynyt pitkään reilusti mustelmia. Trombosyyttilaman aiheutti verenpainelääke (kokeilin lääke kerrallaan).

Miehesi tapauksessa nämä harvinaisemmat anemian syyt on varmasti tsekattu pois verenkuvalla. Siksi on järkevää edetä kohti anemian todennäköisintä aiheuttajaa. Lääkitys on nykytiedon mukainen. Kolesterolilääkettä pitää olla infarktin jälkeen reilusti, sillä pahanlaatuisesta kolesterolista ei pääse muuten eroon kuin se pois paskomalla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.