Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Kurkuman ja inkiväärin terveyshyödyt – Kannattaako niitä lisätä mausteina ruokaan vai popsia ravintolisinä?

Kuvat Adobe Stock
28.8.2025 Apu Terveys
Kysymys

Inkiväärin ja kurkuman terveellisyydestä puhutaan paljon, ja niitä myydään myös ravintolisinä. Onko niiden käytöstä hyötyä vai jopa haittaa?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Kurkumamausteesta eristetystä kurkumiinista on tehty joitakin satunnaistettuja tutkimuksia, joissa kurkumiinivalmiste on edistänyt muistitoimintojen säilymistä ja haavaisen paksusuolen tulehduksen hoitotasapainoa, parantanut kolesteroliarvoja sekä vähentänyt nivelrikkokipuja. Nämä lyhyet tutkimukset painottuvat vahvasti aasialaisiin väestöihin, eikä niissä ole tullut selvästi esiin mitään vaarallisia haittoja. Inkivääriravintolisästä on taas näyttöä pahoinvoinnin lievityksessä ja nivelrikkokipujen vähentämisessä, mutta nämäkään tutkimukset eivät ole korkealaatuisia.

Kurkumiinivalmisteet ja mahdollisesti myös inkiväärilisät voivat rasittaa maksaa jossain määrin. Kurkumiinilisien käyttöön on liitetty maailmanlaajuisesti noin viisikymmentä maksavauriotapausta. Maksan rasittumiseen tai -vaurioon viittaavia oireita ja laboratorioarvojen nousua on ilmennyt vuoden aikana käytön aloituksesta, joskus jo kahden viikon käytön jälkeen. Kurkumiinin haitat voivat liittyä siihen, että valmistajat ovat pyrkineet eri keinoin parantamaan kurkumiinin imeytymistä – ja onnistuneet siinä liiankin hyvin, jolloin verenkiertoon pääsee liikaa kurkumiinia.

Kurkumaa ja inkivääriä voinee käyttää ruoanlaitossa mausteena säännöllisesti, mutta on mahdotonta antaa sopivia ja turvallisia käyttömääriä. Todennäköistä lienee, että vaikuttavien aineiden eli kurkumidien ja gingerolin määrät jäänevät melko vähäisiksi. Tällöin mahdollinen hyötykin on toki epävarmaa. Maksa-arvot lienee parasta testauttaa silloin tällöin, jos käyttää näitä mausteita säännöllisesti ja runsaasti. EU:ssa on meneillään prosessi, jossa arvioidaan kurkumiinin ja joidenkin maustekasvien käytön turvallisuutta

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, yleislääketiede, terveys ja hyvinvointi.
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse Apu-klinikka, Apu, 00081 A-lehdet.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt