Läheiseni rakastaa raakaa sipulia ja uskoo, että sen syömisellä on suuri merkitys hänen terveydelleen. Pidän itsekin sipulista, mutta raakana kykenen syömään lähinnä kesä- ja punasipulia salaateissa. Tavallinen kuivattu keltasipuli on minulle liian voimakasta sellaisenaan. Käytän kyllä sitä runsaasti ruoanlaitossa. Kuinka paljon paistaminen, hauduttaminen tai muu kuumentaminen tuhoaa sipulin ravintoaineita? Pitäisikö väkisin opetella syömään sipulia raakana?

Ihastuttavaa kuulla, miten intohimoisesti eri henkilöt suhtautuvat ruokaan! Sipulin paistaminen ja hauduttaminen voi teoriassa hiukan heikentää sen terveysvaikutuksia. Yleisesti ottaen ruoanvalmistus ja erityisesti keittäminen siten, että keitinvesi jää käyttämättä, tuhoaa jossain määrin vesiliukoisia haihtuvia vitamiineja, kuten C-vitamiinia ja folaattia (B9-vitamiini). Niitä sipulissa ei muutoinkaan ole merkittävästi. C-vitamiinia sipulissa on saman verran kuin perunassa. Sipulin terveyttä edistävät vaikutukset perustunevat enemmän rikkiä sisältäviin aineisiin, kuten alliiniin ja allisiiniin, inuliiniin sekä polyfenoleihin.
Sipulin alliinista muodostuu pilkkoessa ja murskatessa allisiinia, joka on jossain määrin terveyttä edistävää. Allisiinia ei muodostu kuumennettuun sipuliin yhtä paljon kuin raakaan murskattuun sipuliin, koska kuumentaminen tuhoaa katalysoivan allinaasientsyymin. On kuitenkin mahdotonta sanoa, vähenevätkö sipulin teoreettiset hyödyt vain hiukan vai jopa paljon kuumentamisen ja allisiinin määrän pienenemisen vuoksi.
Sipulissa on myös inuliini-nimistä kuitua, joka kuuluu herkkävatsaisia kiusaaviin fodmap-yhdisteisiin. Inuliinilla on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Se edistää hyvien bakteerien kasvua paksusuolessa, vaikka se voikin kiusata joidenkin vatsaa. Inuliinin määrä ei oleellisesti muutu kuumennettaessa. Sipulissa on lisäksi polyfenoleiden ryhmään kuuluvia aineita, kuten kversetiiniä. Kversetiinistä sanotaan, että sen määrä voi teoriassa jopa lisääntyä kuumentamisen aikana. Sipuli on oiva mauste ja todennäköisesti terveyttä edistävä ruoka-aine. Sitä kannattaa käyttää joko kypsänä tai raakana. Terveysvaikutuksissa ei liene suurta eroa.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Katja Murtoniemi, naistentaudit
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.