Taannoin uutisoitiin chilinuudeleista, jotka voivat aiheuttaa jopa myrkytyksen. Toisaalta olen ymmärtänyt, että chili on myös hyvin terveellistä. Rakastan mausteista ja tulista ruokaa ja käytän usein chiliä ruoanlaitossa. Kuinka paljon chiliä on liikaa ja minkälaisia haittoja siitä voi tulla?
Ilmeisesti viittaat Tanskan viranomaisten viimekesäiseen päätökseen vetää erä chilinuudeleita pois markkinoilta. Tanskan ruokaviraston mukaan tietyt chilinuudelit sisälsivät liikaa kapsaisiinia, joka on chilipaprikoiden aktiivinen aine. Kapsaisiini voisi teoriassa olla liian suurina määrinä hermomyrkky.
Vuonna 2023 Yhdysvalloissa raportoitiin yhden nuoren sydänsairaan ihmisen kuolleen liiallisen chilin syönnin vuoksi. Kyseessä oli ilmeisesti somehaaste, jossa oli tarkoitus kuvata oma runsas chilin syönti ja jakaa video sitten someen. Tanskan viranomaisia huolestutti etenkin se, että nuoret ryhtyisivät kilpasille ja koettaisivat syödä mahdollisimman paljon chilipitoista ruokaa mahdollisimman lyhyessä ajassa.
Myös Suomen Ruokavirasto varoitti chilistä viime kesänä Tanskan uutisen jälkeen seuraavasti: ”Erittäin tulisten ruokien, joiden kapsaisiinipitoisuus on korkea, suuren määrän nauttiminen kerralla voi aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Kapsaisiinimyrkytystapauksia on raportoitu EU:ssa lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet yksittäisen erittäin tulisen sipsin. Ruokavirasto katsoo, että kapsaisiinimyrkytysriski liittyy elintarvikkeisiin, joista [syötävästä] annoksesta saatava kokonaiskapsaisiinipitoisuus on 11,8 mg tai yli. Kapsaisiinin turvallisen saannin määrää ei tiedetä.”
Lisäksi Ruokavirasto kehotti kuntien elintarvikeviranomaisia kiinnittämään huomiota erittäin tulisina markkinoituihin elintarvikkeisiin ja edellyttämään toimijalta niiden kokonaiskapsaisiinipitoisuuden ilmoittamista.
Elintarvikkeissa ei kuitenkaan tarvitse automaattisesti ilmoittaa chilipitoisuutta, eikä Suomen elintarvikelainsäädännössä ole kerrottu kapsaisiinipitoisuudelle sallittua enimmäismäärää. EU:n yleisen elintarvikeasetuksen mukaan markkinoille tuotavien elintarvikkeiden on oltava turvallisia.
Chilin terveysvaikutuksista tehtiin vuonna 2022 laaja kirjallisuuskatsaus Spicy Food and Chili Peppers and Multiple Health Outcomes: Umbrella Review. Sen johtopäätös oli, että chilin terveysvaikutukset ovat epäselviä. Mitään selvästi terveyttä edistävää chilistä ei oikein löytynyt.
Tutkimuksissa havaittiin ohimenevä verenpaineen nousu, mutta toisaalta chiliä paljon syövillä oli hiukan vähemmän sydänsairauksia ja -kuolemia. Tämä saattaa johtua myös käänteisestä syy-yhteydestä eli siitä, että sydänsairaat eivät syö chiliä mutta terveet syövät. Lisäksi yhteenvedossa todettiin, että mahalaukun ja ruokatorven syöpäriski voi hieman lisääntyä chilin jatkuvan runsaan käytön vuoksi. Tutkijat kuitenkin pitävät chilin vaikutuksia terveyteen epävarmoina, koska tutkimusaineistojen laatu ei ollut korkea.
Chilien tulisuusaste eli kapsaisiinin määrä vaihtelee paljon chililajikkeen mukaan. Mietoa chiliä voi luonnollisesti syödä enemmän. Maalaisjärkeä kannattaa käyttää, ja kaikenlaiset somehaasteet voisi unohtaa. Kohtuulliset annokset ovat sydänterveille aikuisille hyvin todennäköisesti turvallisia. Vahva chili voi olla suurina määrinä vaarallista pienille lapsille, iäkkäille ja vakavista sydänsairauksista kärsiville.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet