Apu

Etureisi, nivus ja pakara kipuilevat kovasti etenkin liikkeelle lähtiessä – Mistä kipu oikein johtuu? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 24.5.2022

Kysymys:

Toinen pakarani on ollut kipeä aika ajoin, mutta parantunut ajan kuluessa fysikaalisella hoidolla. Nyt on kovaa kipua etupuolelle nivuseen asti ja myös reisi on kipeä. Kun istun pidempään ja lähden sitten liikkeelle, sattuu niin pirusti. Minut on kuvattu, eikä nivelrikkoa ole. Samalta puolelta löydettiin joskus pieni kysta. Voisivatko oireet johtua siitä, että se on äitynyt kasvamaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pedro’s Heavy Gentlemen ja Marja Leinonen: Miljoonan markan pakarat. Siitä eivät pakarat parane, miten lie Sinun laitasi? Kovin usein vastaanotolleni saapuu etukenossa naispotilas, joka ilmoittaa, että hänellä on lonkkanivel kipeänä. Kun kysyn kivun sijaintia, paiskaa hän kätensä pakaralle: täällä. Vuorosanani jatkuvat kuten Karjalan kunnailla -sarjan soidinmenoissa: ”Lonkka tuntuu nivusessa, selkäkipu pakarassa.”

Jos tulisit vastaanotolleni, kampeaisin sinut selällesi tutkimuspöydälle, ottaisin kipeän puolen jalan syliini polvi koukussa ja kokeilisin lonkan sisäkierron. Tällä systeemillä saadaan yleensä, mutta ei aina, selville lonkkanivelen kuluma. Jos nivel pyörii kuin tuulimyllyn siipi, kuluma on epätodennäköinen.

Varmistan nyt vielä, että lonkkanivelesi on todella kuvattu ja se on arvioitu ­moitteettomaksi. Jos näin on, vian ­todennäköisin selitys löytyy selästä, pitkien reisi­lihasten kiinnittymiskohdasta, istuinkyhmystä tai nivussiteen rasittumasta. Joskus pintahermo voi jäädä ­nivusessa puristuksiin, mistä seuraa säteilyä ja puutumista reiden ulkosyrjälle (meralgia paresthetica).

Jos olet nainen ja tarkoitat munasarjakystan uusimista, pitää möykyn olla melkoinen, että se kykenisi aiheuttamaan oireesi. Toki tutkia pitää!

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.