Apu

Kiminkinen vastaa: Mistä veri ulosteessa johtuu?

Julkaistu: 26.1.2017

Kysymys:

Minulla on todettu melenaa kahden vuoden aikana kolme kertaa. Vatsa ja paksusuoli on tähystetty ja suoritettu kapselikamerakuvaus. Ainoa löydös oli kamerakuvissa ohutsuolen keskivaiheilla pieni punertava angiodysplasiaksi sopiva leesio, joka voi vaikuttaa vuotoon. Yleensä hemoglobiini on laskenut lukemiin 70–80.

Mitä voisi vielä tehdä? Pitäisikö heti vuodon alettua suorittaa tietokone- tai magneettikuvaus? Miten rautavarastot saisi parhaiten normaalille tasolle? Löytyykö vuodolle aina syytä, vai onko tämän kanssa vain elettävä, pelättävä loppuelämä ja pysyttävä ensiavun lähettyvillä? Onko suojalääkkeitä mahdollista käyttää ensiapuna, esimerkiksi Somacia tai Caprilonia?

Pekka

Näytä vastaus

Vastaus:

”Mua ei pelota mikään, sanoi Huuskonen – paitsi musta paska. Jos verta pieree tai vihreetä, niin se ei haittaa mitään, mutta musta paska on kuolemaksi.” Sitaatti sinkoaa nuorena kuolleen Arto Salmisen romaanista Varasto. 

Kaunokirjallisuus pukee sanoiksi lääketieteellisen totuuden: mustat ulosteet viestivät runsaasta verenvuodosta ruoansulatuskanavan yläosassa – yleisimmin vatsalaukussa tai pohjukaissuolessa. Veri sekoittuu pitkässä suolessa sen sisältöön värjäten koko löysän ulosteen tummanveriseksi. Päivystävä lääkäri saa hanskaansa peräsuolta tutkiessaan tervamaisen tummaa mustanpuhuvaa ulostetta.

Jos huomaa ulosteensa muuttuneen ilman järjellistä syytä mustaksi, pitää hakeutua välittömästi vuorokaudenajasta riippumatta hoitoon, paaluttaa terveyskirjaston guru Pertti Mustajokikin. 

”Kun linnunpaskat kylätiellä muuttuvat mustiksi, on aika lähteä mustikkaan”, tietää Laihan kylän viisas Heikki J. Takala. Mustikka ja rautakin voivat aiheuttaa viatonta ulosteen tummumista. Punajuuri punastuttaa ulosteen ja virtsankin. Näissä ei ole syytä rynnätä päivystykseen. 

Melenan syy tulee selvittää tutkimalla ruokaputken limakalvo vuotokohdan paikantamiseksi. Tutkimus on syytä aloittaa gastroskopiasta: taipuisa putki tungetaan ruokatorven kautta mahalaukkuun ja ohutsuolen yläosan koskenniskalle. Jos vuotokohtaa ei löydetä, putki pestään ja lähestytään kohdetta vastakkaisesta suunnasta akanvirtaan, tarkastamalla paksusuoli ohutsuolen loppuosaan saakka. Itse ohutsuoli on niin sykkyrällä, etteivät putket sinne taivu, sitä on tsuumailtava nieltävän kameran avulla. Nämä kaikki on Sinulle tehty.

Tapauksessasi vuodon on osoitettu olevan peräisin ohutsuolen angiodysplasiasta (maha-suolikanavan seinämän pieni verisuonirykelmä). Vuoto on ollut niin runsasta, että hemoglobiinisi laskee kertarykäisyllä 70–80 lukemiin. Ei ole mitään keinoa, millä voisit vuodon estää – mikään lääkitys ei tehoa. Kyseessä on akuutti vuotoanemia, jolla ei ole mitään tekemistä raudan kanssa. Jos rautavarastot ovat hyvät, anemia korjaantuu vuodon lakattua pikkuhiljaa. 

Veri sisältää rautaa melkoisesti (1 millilitra 0.5 mg), joten jo muutaman millilitran vuoto vuorokaudessa pitemmän päälle johtaa negatiiviseen rautatasapainoon. Näin käy tyypillisesti kuukautisten yhteydessä tai kenellä tahansa pieneen, suoleen tapahtuvan tihutteluvuodon yhteydessä, jolloin vuoto voi olla niin pientä, ettei se  värjää ulostetta. Vanhemmalla iällä raudanpuuteanemian selvittelyyn kuuluvat aina tähystykset, ellei syy ole ilmeinen. Tapauksessasi rautavarastojen täydentäminen vuodon yhteydessä on järkevää. Rautaa imeytyy vain 1–2 mg/vrk – tosin raudanpuutteessa imeytyminen tehostuu.

Mikäli vuotosi edelleen uusii toistuvasti näinkin rapsakkana, pitää harkita, onko vuotokohta mahdollista paikantaa aina samalta ohutsuolen alueelta tulevaksi? Jos näin on, ei muuta kuin puukko käteen kuin pohojolaasissa häissä ja pätkäistään pala viallista sisuskumia pois.

Vastaaja: Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.