Apu

Väsymys ja vilu vaivaavat – Kilpirauhashormonia ei kuulemma voi antaa – Auttaisiko ruokavalio? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 14.9.2020

Kysymys:

Olen seitsemänkymppinen nainen. Ongelmani on aika ajoin ilmenevä väsymys ja paleleminen. Ne alkavat illansuussa: viiden uutisten jälkeen pitää mennä ”päiväunille”. Eivät auta villasukat eikä hyvä peitto. Google ei näillä tiedoilla tarjoa kuin kilpirauhasen vajaatoimintaa. Terveyskeskuksessa kilpirauhasta on tutkittu ja toiminta hyväksi havaittu. Olen ehdottanut, että kokeilisin kilpirauhashormonia, mutta sitä ei kuulemma voi antaa. Sopivatko oireeni johonkin muuhun sairauteen? Auttaisiko ruokavalio?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen aiemminkin kertonut edesmenneestä isoisästäni Gabriel Vilkkilästä. Hän oli säästäväisen sitkeä Amerikat kolunnut mies. Hän piti kauppaa ja postitoimistoa Pylkönmäen Soidinmäellä. Vanhuuttaan hän vietti Olga-mummon kanssa naapurissani. Hän sai elää yli 90-vuotiaaksi. Muistan, kuinka hän istui pihakeinussa heinäkuun helteellä töppöset jalassa, rukkaset kädessä ja karvalakki päässä katsellen, kuinka me heittelimme pellolla heinää seipäille. Hän ei potenut kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Kaikki, mikä kylmää, ei ole kilpirauhasesta lähtöisin. Toki sisäiseksi kylmyydeksi kuvattu tunne on yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan (hypotyreoosi) johto-oire, mutta sitäkään ei kaikilla tyroksiinin vajetta potevilla esiinny.

Iän myötä säätelyjärjestelmämme alkaa pätkiä. Silloin verenkierto ihon pintaosiin, etenkin kauimpana sydämestä oleviin, voi heikentyä. Sen hoidoksi on perinteisesti käytetty pässin pökkimiä villasukkia, nahkasia, lämmintä juotavaa ja tujausta miestä väkevämpää. Satunnaisesti on veri alkanut kiertää ja posket punoittaa.

Jos potilaalla on käytössään Räikkösen auton varikkosuorarajoitin (beetasalpaajalääkitys), saattavat verisuonet supistua ja verenkierto raajojen pintaosiin häiriintyä. Beetasalpaaja ei ole hyvä lääke verenpainetautiin, mutta joskus sitä on käytettävä yhdistelmähoidoissa tai jos sille on jokin tähdellinen syy. Sellainen voi olla rytmihäiriön tai sepelvaltimotaudin oireiden hillitseminen.

Hypotyreoosin diagnostiikan periaatteet vaativat tietämystä, jota maallikon on vaikea hahmottaa. Joskus se tuntuu olevan epäselvää satunnaisille lääkäreillekin, mikä hämmentää potilaita. Pitää tuntea kilpirauhasen tutkimisessa välttämättömät laboratoriotestit ja niiden käyttäytyminen eri tilanteissa.

Asiaa vaikeuttaa sekin, että diagnostiikassa keskeisen TSH:n viitevälin yläraja suurenee ikääntyessä. Suurentuneen TSH-arvon (kuitenkin alle 10 mU/l) ja viitealueelle asettuvan kilpirauhasarvon hoidolle ei nykytiedon mukaan ole iäkkäillä perusteita (Duodecim 2019; 135 (23):2277–82).

Kilpirauhashormonia ei tule antaa, jos siitä ei ole puutetta. Kyllähän se saattaisi laittaa pönttöön pöhinää joksikin aikaa, mutta kyllä se ruuvaisi elimistön stressin puolelle. Jos olet muuten terve, kokeissa ei ole todettu vikaa, lääkkeistä ei löydy selitystä ja verenkiertosi on säällistä, en osaa arvailla oireesi taustoja pidemmälle.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.