Terveys ja hyvinvointi
Käytän perunoiden keitinvettä kihtilääkkeenä – mihin vaikutus perustuu? – Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 25.4.2021
Apu

Kysymys:

Olen käyttänyt kymmenen vuotta perunoiden keitinvettä lääkkeenä kihtiin – ja teho on hyvä. Onko tähän jotain lääketieteellistä logiikkaa? Perunat pitää pestä hyvin ja kiehuttaa normaalisti. Kun vesi jäähtyy, sitä juodaan kaksi lasillista. Mukaan voi sekoittaa vähän mehua. Aamulla kipu on poissa!

Vastaus:

Uskomaton juttu! Yleisesti ottaen perunat sopivat hyvin kihtiä sairastavan ruokavalioon. Niissä on vain hyvin vähän puriiniainetta, joka voi aiheuttaa kihtikohtauksen nivelessä. Kihdin hoidossa suositetaan yleisesti vähäpuriinista ruokavaliota, jossa vältetään muun muassa olutta, pieniä kaloja, kalan ruotoja, katkarapuja, kanan nahkaa, sieniä ja sisäelimiä.

Tein aiheesta kirjallisuushaun. Yhden väestötutkimuksen mukaan perunoiden runsaalla syömisellä saattaisi olla yhteys hieman lisääntyneeseen kihdin riskiin. Muunlaista näyttöä perunan ja kihdin yhteydestä ihmisessä ei löytynyt. Yleisesti perunan syönti ei siis näytä ainakaan suojaavan kihdiltä.

Koe-eläintutkimuksissa on puolestaan havaittu, että eräs perunan sukuinen kasvi, purppura bataatti, näyttäisi vähentävän virtsahapon eli uraatin määrää veressä. Uraatti on nimenomaan se aine, joka liian suurena pitoisuutena veressä kiteytyy ja aiheuttaa niveltulehduksen ja kivun.

Näin kertoo tohtori Google

Tavallista perunaamme ei ole kuitenkaan tutkittu samalla tavalla. Ainakaan minä en sellaisia tutkimuksia löytänyt. Löysin yhden koeputkitutkimuksen, jossa perunakasveissa esiintyvällä proteiinilla havaittiin olevan uraatin muodostumisesta ehkäisevää vaikutusta. Tämä voisi teoriassa selittää havaintoasi, mutta koeputkitutkimukset olisi aina varmistettava kunnollisella ihmistutkimuksella. Koeputkitutkimusten löydökset ovat luonteeltaan vasta alustavia.

Sitten annoin tohtori Googlelle ohjat. Tiedän, että se on aina vähän arveluttavaa. Löysin joitakin kirjoituksia, joissa raa’asta perunasta tehdyn mehun tai perunoiden keitinveden väitettiin ­helpottavan kihtiä ja toimivan tulehdusta rauhoittavasti. En kuitenkaan löytänyt näidenkään artikkelien kautta viitteitä asianmukaiseen tieteelliseen kirjallisuuteen. Suhtaudun uteliaasti, joskin hieman skeptisesti näihin juttuihin, joissa esitellään kokemuksia, mutta ei lainkaan ­kunnollista tutkimustietoa.

Kiinnostuin asiasta kuitenkin niin ­paljon, että olisin innokas tutkimaan asiaa ihmisillä. Toivottavasti löytyy joku muukin innokas ja vielä rahoitus! Mielestäni voit jatkaa tapaasi hyvin. En ainakaan näe mitään haittaa tavassasi juoda perunoiden keitinvettä. Vedessä lienee ­kaliumia ja hieman C-vitamiinia, jotka ovat terveyttä edistäviä.

Kirsikoista ja kirsikkamehusta on ­muuten kohtuullista tutkimusnäyttöä, että niiden käyttö vähentää uraattipitoisuutta veressä ja siten ehkä kihtioireita. Tarvittavaa päivittäistä käyttömäärää ei kuitenkaan tunneta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.