Terveys ja hyvinvointi
Kierukka poistettiin ja vuodot sekosivat – Vuotojen väli piteni seitsemään viikkoon – Onko tämä normaalia?
3.11.2023
 |
Apu

Kysymys:

Olen 51-vuotias nainen. Minulta poistettiin hormonikierukka viime keväänä. Aluksi oli niin sanottua tyhjennysvuotoa, mutta sitten vuotoa alkoi tulla vähän väliä. Sen jälkeen ­vuotojen väli piteni noin seitsemään viikkoon. Onko tämä normaalia?

Vastaus:

Vuotohäiriöt ovat hyvin tavallisia hormonikierukan poiston jälkeisinä aikoina. Kierukan poistamisen jälkeen valmisteen ehkäisyteho loppuu ja hedelmällisyys palaa naisen omalle yksilölliselle tasolle. Olet juuri siinä iässä, missä suomalaisnaisilla on keskimäärin viimeiset kuukautiset estrogeenin tuotannon vähentymisen vuoksi. Kun naishormonin määrä elimistössä vähenee, myös vuotohäiriöt ovat tavallisia.

Jos epäsäännöllisten vuotojesi syy on hormonitoiminnan hiipuminen vaihdevuosien myötä, se on iässäsi normaalia. Et mainitse mahdollisista muista oireista, kuten kuumista aalloista, yöhikoilusta tai mieli­alan vaihteluista, jotka voisivat tukea ajatusta vaihdevuosiin liittyvästä oireilusta.

Koska epäsäännölliset vuodot ovat ­jatkuneet melko pitkään, suosittelen ­käymään gynekologin vastaanotolla tutkituttamassa tilanteen. Tutkimatta ei voi sanoa, onko vuodon taustalla vaihdevuosien hormonitilanne vai jokin muu syy.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.