Apu

Kauran terveellisyys: Ovatko kauraleseet sydämelle ja yleisesti yhtä hyviä kuin kaurahiutaleet? – Entä gluteenittomat? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 24.9.2020

Kysymys:

Ovatko kauraleseet samanveroisia kuin kaurahiutaleet, jos katsotaan vaikutuksia sydämelle ja yleisesti terveellisyyttä? Entä ovatko gluteenittomat kaurahiutaleet ja tavalliset kaurahiutaleet yhtä hyviä terveysvaikutuksiltaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kauran beetaglukaanikuidulla, sillä geeliytyvällä kuidulla, on erityinen kolesterolia ja verensokeria laskeva vaikutus. Lisäksi kauran kuidut ovat lempeitä vatsalle.

Yleisesti ottaen on hyvä huomata, että yksi kaurapuuroannos ei riitä tuomaan tarvittavaa, terveyttä edistävää beetaglukaaniannosta eli 3–4 grammaa päivässä. Tarvitaan kauralesettä, kaurakuituvalmistetta tai 100-prosenttista kauraleipää.

Kauraleseet sisältävät selvästi enemmän kuitua kuin kaurahiutaleet, erityisesti juuri sitä hyvää beetaglukaania. Lisäksi niissä on vähemmän hiilihydraattia ja enemmän proteiinia.

Kauraleseissä on kuitua noin 18 g/100 g ja kaurahiutaleissa 10 g/100 g. Kauraleseissä on hiilihydraattia 52 g/100 g, kun taas hiutaleissa 60 g/100 g. Kauraleseiden proteiinipitoisuus 16 % ja kaurahiutaleiden 14 %. Molemmissa on noin 7 % rasvaa.

Kauralesettäkin terveellisempiä kaurakuituvalmisteita löytyy Suomesta. Tällaisia kaurakuitutuotteita on prosessoitu niin, että kuitupitoisuus on saatu nostettua vielä suuremmaksi. Markkinoilla on useita tuotteita, joiden on kuitupitoisuus yli 35 % eli noin kaksinkertainen kauraleseisiin nähden. Niitä ei kutsuta enää leseeksi, vaan esimerkiksi kaurakuiduksi, korkeakuituiseksi kauravalmisteeksi tai beetaglukaanivalmisteeksi.

Näiden korkeakuituisten valmisteiden etu on se, että beetaglukaania on helpompi saada riittävä määrä (3–4 g/pv).  Kolmen gramman beetaglukaaniannoksen saa, jos syö tällaista kaurakuituvalmistetta 1,5–4 ruokalusikallista valmisteesta riippuen. Kauralesettä pitää syödä 50 grammaa eli 5–8 ruokalusikallista, jotta saa saman määrän beetaglukaania.

Gluteeniton kaurahiutale on tarkoitettu heille, joilla on keliakia. Gluteenittomuus takaa sen, että kauraan ei ole päässyt teollisessa käsittelyssä, varastoinnissa tai viljan korjuussa vehnää, ohraa tai ruista edes pieniä hippuja. Kaikille muille kuin keliaakikoille tavallinen kaura ja gluteeniton kaura ovat yhtä terveellisiä.

Sataprosenttinen kauraleipä ja ohra kannattaa myös pitää mielessä beetaglukaanin lähteenä. Puolitoista siivua tällaista kauraleipää sisältää saman verran kuitua (4 g) kuin annos pelkistä hiutaleista tehtyä kaurapuuroa.

Huomaa myös, että Suomessa kauraleiväksi saa kutsua vehnäleipää, jossa kauraa on vehnää vähemmän. Valitse siis kauraleipä, jossa kaikki tai ainakin valtaosa viljasta on kauraa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.