Apu

Kaulavaltimon ahtauma paljastui jo toisen kerran – toimenpiteisiin ei ryhdytty – pitääkö huolestua? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 1.6.2021

Kysymys:

Minulta avattiin 80-prosenttisesti tukkeutunut oikeanpuoleinen kaulavaltimo vuonna 2016. Oireina oli tuolloin näköhäiriöitä. Tänä vuonna ultrassa näkyi, että suoni on taas 60–70-prosenttisesti tukossa. Toimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytty, koska oireita ei ole. Vasemman valtimon tukos oli aiemmin 25 prosenttia, mutta nyt 50 prosenttia. Lääkitykseni on Glopidogrel, Rosuvastatin ja Diovan. Voinko käyttää Minisun- ja K2-valmisteita? Mikä on ennusteeni? Olen 74-vuotias tupakoimaton nainen. Ruokavalioni on monipuolinen ja kävelen tai pyöräilen joka päivä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valtimonkovettumatauti voi kohdata hyvistä elämäntavoista huolimatta, mikä todentuu epäoikeudenmukaiseksi. Kaksi keskeistä muuttujaa on niistä riippumattomia: ikä ja perintötekijät. Ei pidä ­kuitenkaan erehtyä luulemaan, etteikö elämisen tavoilla olisi merkitystä.

Valtimonkovettumataudissa tulee muistaa, että ahtaumia saattaa esiintyä kautta koko valtimopuuston. Jos niitä on kaulavaltimoissa, on hyvin mahdollista, että niitä on myös sepelvaltimoissa.

Oireita ei välttämättä aiheudu, ellei suoni ahtaudu kriittisesti yleensä palkin repeämän seurauksena. Ydinasiaksi muodostuu mahdollisimman tehokas pahanlaatuisen kolesterolin (LDL-kol) häätäminen ja verihiutaleiden sakkautumisen estäminen. Verenpaine tulee pitää kurissa.

Kaulavaltimon ahtauma ja statiinit

Ultraäänellä ei ole mahdollista määrittää ahtauman astetta yhtä tarkasti kuin varjoainekuvauksella – riittävän hyvin kuitenkin. Koska oireita ei ole, tilanteessasi lääkehoito on riittävä.

Toimenpiteellä on aina riskinsä erityisesti näin lähellä päättäviä elimiä. Sinulla on käytössä hyvä statiini. Huolehdi lääkärisi kanssa siitä, että annos on sellainen, että LDL-kol ­painetaan mahdollisimman matalaksi. Verihiutaleet saavat turpiinsa Clopidogrelistä ja verenpaine Diovanista. D-vitamiinia (Minisun) tarvitaan aina, mutta K2-valmisteiden puolesta en liputa.

Älä huoli prosenteista, vaan elä vahvasti. Kun olet tehnyt parhaasi, mahdollisuutesi paranevat, jolloin voit todeta Räikkösen tapaan, että katsotaan, mihin se huomisessa kisassa riittää.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.