Apu

Kastuvat pikkuhousut huolettavat – maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa

Julkaistu: 10.2.2019

Kysymys:

Olen 16-vuotias. Miksi housuihini tulee maatessani yhtäkkiä nestettä, vaikkei tunnu pissahätää tai muutakaan sellaista? En tiedä, onko se pissaa vai mitä. Neste on väritöntä ja aina hajutonta (vain pieni pissavivahde). Vastaavaa ei ole ennen sattunut. Muita oireita ovat pistelyn tunne esimerkiksi rinnassa, kyljessä ja vatsassa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Naisen alakerran anatomia todentuu miestä monimutkaisemmaksi. Jotkut väittävät, ­ettei vaikeuskerroin rajoitu pelkästään ulkoisiin ominaisuuksiin. Pinttyneenä feministinä en usko tähän.

Joka tapauksessa naisen suistoon laskee vierekkäin kolme putkea: virtsaputki, emätin ja pakoputki. Niiden keskinäinen suhde joutuu koetukselle synnytysten yhteydessä. Aika usein vanhemmalla iällä joudumme kamppailemaan erilaisten laskeumien ja karkailujen parissa.

Joistakin näistä viemäreistä kuvaamasi neste on peräisin. Pakoputki on epätodennäköinen, sillä siellä osastolla vallitsee oma tuoksunsa. Virtsan karkaaminen on iässäsi harvinaista, ja se yhdistyy todennäköisimmin ponnisteluun pystyasennossa. Itselläni on ­aina tippa housuissa, mutta se liittyy taas ikääni ja miehiseen tippaputkeen.

Emätin jää todennäköisimmäksi syylliseksi. Valkovuoto koostuu kohdunkaulan limasta, emättimen pintaepiteelin hilseilemisestä ja sen normaalista maitohappobakteerifloorasta. Kierron puolivälin paikkeilla kohdunkaulan lima muuttuu hormonivaikutuksesta siittiöitä paremmin läpäiseväksi. Kyse saattaa olla kuukautiskierron mukaan vaihtelevan valkovuodon esille turskahduksesta.

Alapään suiston alueella ­majailee myös useita rauhasia. Näistä klassisimmat ovat Bartholinin rauhaset, jotka sijaitsevat molemmin puolin osin isojen häpyhuulten takana emättimen suuaukon vieressä. Noin senttimetrin kokoisten rauhasten parisenttiset tiehyet avautuvat pienten häpyhuulten takaosan sisäpinnalle. Rauhaset erittävät limaa ja kostuttavat emättimen aukkoa. Joskus tiehyeen tukkeutuessa rauhaseen voi kehittyä paise.

Todennäköisimmin kyse on joistakin näistä. Tulehdusta se ei ole. Tilanne voi liittyä unenaikaisen kiihottumisen laukaisemaan rauhaseritteeseen tai sitten ei. Harmittomalta kuulostavaa pistelyn tunnetta en kykene asiaan yhdistämään.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.