Tuulilasi

Kaskovakuutus korvaukset

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on viime kesänä ostettu uusi Skoda Octavia auto, ajettu 25000 km. Noin 2 viikkoa sitten peruutustutka lakkasi toimimasta. Vein merkkikorjaamoon ja siellä todettiin, että vika ei ollut anturissa vaan joku jyrsijä (hiiri?) on nakertanut sähköjohdot auton sisällä. He ilmoittivat, että sellainen vahinko ei kuulu takuun piiriin. Uusi keskus maksaa kuulemma 4500 euroa. Korvaako kaskovakuutus tällaisen vahingon? Ihmettelen ovatko nykyautot niin huterasti rakennettuja, että hiiri helposti saa näin ison vahingon aikaan vaikka autolla on joka päivä ajettu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jyrsijöiden hampaat ovat niin terävät, että ne saavat tuhottua johdot muutamassa minuutissa. Nämä vahingot taitavat Suomessa kuitenkin olla äärimmäisen harvinaisia, sillä yritin etsiä useammankin vakuutusyhtiön kaskovakuutuksen ehdoista mainintaa jyrsijöiden aiheuttamista vahingoista, mutta enpä löytänyt mitään.

Niinpä tiedustelin asiaa vakuutusyhtiö Ifistä. Sieltä kerrottiin, että tuhoeläimistä aiheutuneet vahingot on rajattu kaskon korvauspiirin ulkopuolelle, ja että jyrsijät luokitellaan tuhoelämiksi. Eli jyrsijän syömää johdinsarjaa ei korvata. Asia siis näemmä pitäisi osata ottaa puheeksi vakuutusyhtiön kanssa etukäteen.

Jyrsijävahingot ovat muualla yleisiä. Esimerkiksi Saksassa näädät tekevät autojen sähköjohdoissa pahaa tuhoa. Löysin tiedon, että Saksassa näädät ja muut eläimet aiheuttavat vuosittain vahinkoja jopa yli 100 000:een autoon. Sielläkään kaikki kaskovakuutukset eivät kata noita vahinkoja, ja vakuutuksenottajia neuvotaan selvittämään etukäteen, koskeeko vakuutus jyrsijävahinkoja.

Julkaistu: 20.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.