Apu

Vasen käteni puutuu öisin, ja keskisormi vapisee – Voiko syy olla hermopinne, ALS tai Parkinsonin tauti? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 16.9.2022

Kysymys:

Olen 45-vuotias perusterve nainen. Vasen käsivarteni, etenkin kyynärpäästä alaspäin, on parin vuoden ajan puutunut öisin ja myös päivisin koukussa ollessa, esimerkiksi kännykkää käyttäessä. Nyt uutena oireena on ilmaantunut vasemman keskisormen lepovapinaa. Vapina on ajoittaista mutta päivittäistä. Ajoittain on myös elohiirimäisiä nykäyksiä peukalon tyvessä. Oireita ei ole liikkuessa eikä käsiä kannateltaessa. Käsivarressa on pientä lihasjäykkyyttä, mutta voimat ovat normaalit. Kahdesti kovassa ­stressitilanteessa vasen ranne vispasi hetkellisesti levossa, mutta se meni nopeasti ohi. Isoäitini kahdella siskolla oli Parkinsonin tauti. Voiko keskisormen lepovapina johtua esimerkiksi hermopinteestä käsivarressa? Kipua ei kuitenkaan ole. Minulla on herännyt huoli Parkinsonista tai jopa ALSista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet oikeilla jäljillä: hermopinne tulee minullekin ensimmäisenä ja todennäköisimpänä vaihtoehtona mieleen. Keskihermo eli nervus medianus kulkee kämmenpuolella rannekanavassa, jossa se voi ahtautua paikallisen rasituksen tai vamman, esimerikiksi rannemurtuman, aiheuttamasta turvotuksesta. Se voi kehittyä myös loppuraskauden aikana. Liikkeiden suuri toistuvuus, suuri voiman käyttö, tärinä ja ranteen keskiasennosta poikkeava työasento voivat altistaa vaivalle.

Oireisiin kuuluu puutuminen peukalon sekä etu- ja keskisormen sekä nimettömän alueella – ei pikkusormessa. Oireilu ilmenee usein tyypillisesti öisin, ja käsien pudistelu lievittää niitä. Kun puristus pahentuu, peukalon ja etusormen puristusote voi hiipua, jolloin Jokisen eväät voivat levitä lattialle. Keskisormen ja peukalon oireet viittaavat keskihermoon, vaikka oireistosi ei muuten ole tyypillinen keskihermo-oireyhtymälle. Kyynärhermon eli nervus ulnariksen pinne taas tulee tyypillisesti käsi koukussa, kuten juuri kännykkää käyttäessä. Oireisto painottuu kuitenkin käden pikkusormen puoleiselle osalle. Esiintyy puutumista, ja sormien loitontaminen toisistaan voi vaikeutua, jolloin pikkusormi voi alkaa harittaa ulospäin.

Mahdollisen hermopinteen paikka ­varmistetaan ENMG-tutkimuksella. Kuvaamasi elohiirimäiset nykäykset ja ”vispaaminen” liittyvät usein voimakkaaseen rasitukseen. Mainitsemasi pahat ­sairaudet eivät yleensä ala noin pienillä alueilla ja ajoittaisina. Käy lääkärissä ja pyydä pääsyä ENMG-tutkimukseen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.