Terveys ja hyvinvointi
Kärsin uniapneasta – Onko Doxepin turvallinen unilääke? Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 30.4.2020
Apu

Kysymys:

Minulla on todettu keskivaikea uniapnea. Nyt käytössäni on CPAP-laite. Hoitajan mukaan sen avulla uniapneakatkokset ovat hyvin vähäisiä. Kuitenkin nukun liian katkonaisesti, minun on vaikea nukahtaa ja heräilen usein. Sain lääkäriltä Doxepin 3 mg -lääkkeen unettomuuden korjaamiseen. Onko tätä valmistetta turvallista käyttää, kun on uniapnea?

Vastaus:

Uniapnea on todella yleinen. Se yhdistyy selvästi väestön lihomiseen. Arvioidaan, että jopa 60 prosentilla kakkostyypin diabetesta potevista on uniapnea. Näkee sitä toki normaalipainoisillakin.

CPAP-laitteiden tekniikka on parantunut viime vuosina, mikä on tehnyt niistä käyttäjäystävällisempiä. Ainakin Saarijärvellä laitteiden huollon ja seurannan tekevät paikalliset sairaanhoitajat. Potilasmateriaalistani tiedän, että hankalassa uniapneassa potilaat kokevat, että CPAP-laitteesta on useimmiten merkittävää hyötyä.

Hoitajasi on tarkistanut, että laitteesi toimii erinomaisesti, joten katkeava yöunesi aiheutuu muusta. Sen korjaamiseksi olet saanut lääkäriltä miniannoksen doksepiiniä. Tuolla aiemmin yleisesti depression hoitoon käytetyllä valmisteella on unettava vaikutus.

Ongelma on, että sillä on kuitenkin joitakin haitallisia vaikutuksia annoksilla, jotka vaikuttavat masennukseen positiivisesti. Siksi sen käyttö on nykyään vähäistä.

Kuitenkin olemme tehneet havaintoja, että jo pienillä 3–6 mg:n annoksilla sillä saadaan usein apua unettomuuteen. Vaikutus välittyy lähinnä histamiini-1-reseptoreiden kautta, eivätkä haitat tai tottumus muodostu miniannoksilla esteeksi.

Ongelma on ollut se, ettei lääketeollisuus ole innostunut moisesta vanhasta lääkkeestä. Uskokaa tai älkää, tämä palstani riensi apuun.

Kun olin marmattanut suureen ääneen asiasta, jo kohta Töysän apteekki ilmoitti, että he valmistavat tätä vahvuutta itse. Niinpä sain 3 mg:n doksepiinin potilaitteni käyttöön.

Kokemukset ovat olleet hyviä, joten kernaasti suositan sitä etenkin yli kolme kuukautta kestäneen ja tutkitun unettomuuden hoitoon. Käyttö on turvallista ja ilmeisen haitatonta. Tavallisesti määrään sitä jatkuvampaan käyttöön, sillä usein unihäiriö on pitkäkestoista laatua.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.